Nicolae Ciucă: Probabilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare este una mică

Premierul României susține că probabilitatea ca Federația Rusă să folosească arme nucleare este „una mică”, explicând că decizia de a folosit asemenea instrumente într-un conflict nu este una politică și nu aparține unei singure persoane.

Sep 28, 2022 - 19:19
Urmărește-ne peGoogle news
Nicolae Ciucă: Probabilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare este una mică
Foto: Guvernul României

Întrebuinţarea armei nucleare nu este o decizie care să aparţină doar unui singur om şi nu este doar politică, este o decizie care se duce la îndeplinire de către mai mulţi actori, or eu cred că în momentul de faţă nu am pierdut acel minim de raţiune în care să gândim că, dacă folosim arma nucleară, rezolvăm situaţia conflictului sau cineva are de câştigat de pe urma folosirii ei”, a declarat Nicolae Ciucă, într-un interviu difuzat, miercuri, de Antena 3.

Nicolae Ciucă a precizat că în cazul în care Rusia va ataca o țară membră NATO, răspunsul alianței va fi unul pe măsură, potrivit prevederilor articolului 5.

Aşa cum arată lucrurile acum, acest scenariu nu poate să fie neglijat. El trebuie să reprezinte o ipoteză de analiză la nivelul specialiştilor militari, iar probabilitatea de a se întâmpla, din punctul meu de vedere, este una mică, pentru că am putut să vedem în acest interval de timp, din februarie până astăzi, că nu a fost o dinamică a acţiunii militare astfel încât să poată să dea încredere că poate să angajeze dincolo de Ucraina şi alte ţări. Știm foarte bine că orice lovitură pe teritoriul unui stat membru înseamnă de la sine o acţiune împotriva Alianţei, iar răspunsul, în conformitate cu prevederile articolului 5, este pe măsură”, a precizat Nicolae Ciucă în interviul difuzat de Antena3.

Mai mult decât atât, premierul a precizat că există planuri de acțiune care sunt „foarte bine elaborate” în cazul în care România ar fi atacă de Rusia. Ciucă susține că răspunsul României va fi unul care face parte din ansamblul sistemului defensiv al NATO.