Fost europarlamentar ungar de extremă dreapta, condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Curtea Supremă de la Budapesta l-a condamnat marți la cinci ani de închisoare pe Bela Kovacs, un fost europarlamentar ungar de extremă-dreapta, pentru pentru spionaj în favoarea Moscovei, unde locuieşte acum, informează agenția France Presse, potrivit Libertatea.ro.

Sep 28, 2022 - 07:10
Sep 28, 2022 - 07:12
Urmărește-ne peGoogle news
Fost europarlamentar ungar de extremă dreapta, condamnat pentru spionaj în favoarea Rusiei
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

„Instanţa l-a declarat pe inculpat vinovat (…) de spionaj împotriva instituţiilor Uniunii Europene”, scrie în hotărârea pronunțată de instanță.

Bela Kovacs este acuzat că a lucrat „pentru interesele Rusiei şi (pentru) a slăbi politica UE” între 2012 şi 2014, potrivit rechizitoriului citat de presă. El ar fi lucrat şi pentru serviciile de informaţii militare ruse.

De altfel, el a fost supranumit de presa locală „KGBela” din cauza presupuselor sale legături cu serviciile secrete ruse. Kovacs neagă acuzațiile și spune însă că este „victima unor atacuri politice” orchestrate de premierul ungar Viktor Orban.

Curtea Supremă de la Budapesta a mentinut condamnarea pentru „evaziune fiscală” şi „documente false care au ca dus la prejudiciu financiar”. Kovacs este acuzat că ar fi semnat contracte de stagiu „fictive” în detrimentul financiar al Parlamentului European.

Acest fost membru al partidului naţionalist Jobbik, acum în vârstă de 62 de ani, şi-a părăsit formațiunea la scurt timp după dezvăluiri. A fost membru al Parlamentului European între 2010 şi 2019.

Bela Kovacs a urmărit cazul de la Moscova, unde a fugit după procesul din 2020 în primă instanţă şi predă relaţii internaţionale, potrivit cotidianului Magyar Nemzet.