Averile din criptomonede au ajuns în atenţia ANAF

Rapoartele ANAF arată că de la începutul anului şi până în luna august, 100 de persoane fizice şi juridice au obţinut venituri de peste 171 de milioane de euro. O treime din această nu a fost declarată şi nu s-au plătit taxe şi impozite la stat. Consultanţii fiscali pun nedeclararea veniturilor obţinute din monede virtuale şi pe seama faptului că legislaţia din domeniu de la noi din ţară are lacune.

Sep 25, 2022 - 19:32
Urmărește-ne peGoogle news
Averile din criptomonede au ajuns în atenţia ANAF
Foto: Unsplash/ imagine cu caracter ilustrativ

De la începutul anului şi până în luna august, ANAF a descoperit că mai bine de 54 de milioane de euro, obţinuţi din vânzarea şi cumpărarea de monede virtuale, nu au fost declaraţi şi nu s-au plătit dările către stat.

Şi poliţiştii verifică averile obţinute din monede virtuale. Săptămânile trecute au avut loc mai multe percheziţii în Bucureşti şi judeţele Dâmboviţa, Ilfov şi Olt. Vizate au fost 19 persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare care făcea evaziune fiscală prin ascunderea unor venituri obţinute din tranzacţii cu monede virtuale.

Piaţa tranzacţiilor cu monede virtuale a fost reglementată în România în 2019. Persoanele fizice sunt obligate să plătească un impozit de 10 la sută pe veniturile de pe urma criptomonedelor.

În aceste condiţii companiile au la dispoziţie două variante: fie plătesc un impozit de 1 sau 3% pe venit dacă firma respectivă aplică un sistem de impozitare pentru veniturile pe microîntreprideri, fie plătesc 16%.

Cine face evaziune fiscală riscă dosar penal şi închisoare între doi şi opt ani de închisoare.

Specialiştii atrag atenţia că investiţiile în criptomonede pot aduce câştiguri mari sau pierderi uriaşe într-un timp scurt.

Anul trecut în noiembrie, valoarea de piață a criptomonedelor era în jurul valorii de 3 trilioane de dolari. În mai puţin de jumătate de an piaţa a scăzut la 2 trilioane de dolari, iar în prezent nu mai atinge nici 1 trilion de dolari.

Cu toate astea domeniul rămâne în continuare unul atractiv şi sunt persoane care reuşesc să facă profit.

Sursa: ȘtirileTVR