Grefier dat afară, după ce s-a aflat că avea un handicap grav - Concedierea, declarată abuzivă

Un grefier de la o judecătorie din subordinea Curții de Apel Bacău a fost concediat, în contextual în care s-a descoperit că deține un certificat pentru grad de handicap accentuat, cu însoțitor.

Sep 25, 2022 - 18:33
Urmărește-ne peGoogle news
Grefier dat afară, după ce s-a aflat că avea un handicap grav - Concedierea, declarată abuzivă
Foto: Pixabay/ imagine cu caracter ilustrativ

În noiembrie 2016, Curtea de Apel Bacău a organizat un concurs pentru ocuparea unui post de grefier la o judecătorie din subordine. Concursul este câștigat de un candidat care depune la dosarul de concurs, printre altele, o adeverință din care reiese că este apt din punct de vedere medical și „nu este în evidență cu boli cronice și psihice infecto-contagioase”.

În aprilie 2017, grefierul este angajat și încă din prima lună de angajare intră în concediu medical opt zile. În 2018, grefierul primește 41 de zile de concediu medical, în 2019 - 23 de zile de concediu medical și 120 de zile de concediu fără plată, iar în 2020 bărbatul a avut concediu medical pe tot parcursul anului.

În februarie 2021, Curtea de Apel Bacău, pe baza unui document emis de Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului – Serviciul de Evaluare Complexă și Vocațională a Persoanelor Adulte cu Handicap, constată că grefierul este încadrat încă din anul 2006 în grad de handicap accentuat, cu însoțitor, suferind, de la naștere, de o malformație congenitală la inimă.

În procesul de concediere abuzivă pe care l-a deschis după ce a fost dat afară, grefierul arată că în prima zi la care s-a întors la lucru după mai mult de un an de concediu medical a fost chemat la președintele instanței, unde a primit calificativul „Foarte bine” și i s-a dat să semneze o nouă fișă a postului, iar la terminarea programului a fost informat că e concediat, scrie ziare.com.

Curtea de Apel Bacău, care a dispus concedierea grefierului, și-a motivat decizia arătând că grefierul „nu a adus la cunoștința comisiei de concurs existența Certificatului de încadrare în grad de handicap grav cu asistent personal, acesta depunând la dosarul de concurs adeverința din care reiese că nu era în evidență cu boli cronice și psihice, infecto-contagioase, și nici la cunoștința angajatorului la data emiterii deciziei de încadrare.”

În urma concedierii, grefierul a dat în judecată Curtea de Apel Bacău, cerând anularea deciziei de concediere și daune morale de 100.000 de euro.

Judecătorii au decis anularea deciziei de concediere și reangajarea grefierului, cu plata salariilor pentru perioada în care a fost dat afară. Cererea de acordare a daunelor morale a fost respinsă, judecătorii considerând că grefierul nu a făcut dovada unor traume morale suferite în urma situației în care a fost pus.

„Indiferent de aspectul că reclamantul avea sau nu obligația de a-i comunica acesteia (sau comisiei de concurs) faptul că este încadrat în grad de handicap, pârâta nu putea refuza angajarea reclamantului strict pentru acest motiv. Faptul că în favoarea reclamantului a fost stabilit dreptul acestuia de a beneficia de asistent personal trebuie privit nu ca un obstacol în desfășurarea de către reclamant a activității, ci ca o măsură de protecție acordat prin Legea nr. 448/2006 în sprijinul acestuia, de care reclamantul poate uza în măsura în care are nevoie”, se arată în sentința Tribunalului Mureș, rămasă definitivă în urma apelului de la Curtea de Apel Târgu-Mureș.

Sursa: Adevărul.ro, Ziare.com