Președintele Iohannis: Majorarea salariilor demnitarilor nu mi se pare corectă, nu era o prioritate

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri seară, 23 septembrie, despre proiectul adoptat de Senat privind majorarea salariilor miniștrilor, a parlamentarilor, dar și al lui, că nu i se pare corect ca demnitarii să fie primii care beneficiază de creşteri salariale în contextul crizei economice.

Sep 24, 2022 - 09:20
Urmărește-ne peGoogle news
Președintele Iohannis: Majorarea salariilor demnitarilor nu mi se pare corectă, nu era o prioritate
Foto: Presidency.ro

Aflat în SUA pentru o întâlnire cu antreprenorii români din Silicon Valley, șeful statului a fost întrebat de jurnaliști ce părere are despre votul partidelor de coaliție, PNL, PSD, UDMR, pentru creșterea indemnizațiilor demnitarilor și dacă este oportună o astfel de majorare în acest moment.

„Acum câteva zile am spus că, în condițiile în care avem o inflație destul de ridicată, este rezonabil ca salariile și pensiile să crească, sigur, atât cât permite bugetul”, a răspuns Iohannis

„Dar nu mi se pare corect ca demnitarii să fie primii care beneficiază de astfel de creșteri salariale. Puteam să rămânem mai spre urmă”, a adăugat liderul de la Cotroceni.

Senatul a adoptat miercuri, 21 septembrie, majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ, la o inițiativă a UDMR. Astfel, urmează să crească indemnizațiile președintelui, miniștrilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale, precum și ale funcționarilor publici.

La câteva ore după votul din Senat, senatorul PNL Virgil Guran a venit cu argumentul că majorarea este necesară, pentru că „trebuie să fim bogați și cinstiți”.

Decizia Senatului a venit la câteva ore după ce Curtea Constituțională a stabilit că proiectul de lege prin care se majorau salariile tuturor demnitarilor este neconstituțional. Senatul a fost însă prima cameră sesizată, iar votul final va fi dat de Camera Deputaţilor.