ÎCCJ a respins cererile depuse de Elena Udrea, Tudor Breazu și Rudel Obreja împotriva hotărârii de condamnare

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins cererile depuse de Elena Udrea și de Tudor Breazu de sesizare a Curții Constituționale, decizia instanței nefiind definitivă. De asemenea, au fost respinse și apelurile celor doi împotriva hotărârii de condamnare din luna aprilie a acestui an.

Sep 23, 2022 - 17:16
Urmărește-ne peGoogle news
ÎCCJ a respins cererile depuse de Elena Udrea, Tudor Breazu și Rudel Obreja împotriva hotărârii de condamnare
Foto: Elena Udrea/ Facebook

ÎCCJ a decis să respingă ca inadmisibile cererile de sesizare a Curții Constituționale a României cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 432 alin. (1) și (4) din Codul de procedură penală, formulate de către Tudor Breazu și Elena Udrea. Instanța îi obligă pe cei doi la plata sumei de 200 de lei, iar decizia Curții nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 48 de ore de la pronunțare.

„Respinge, ca inadmisibile, cererile de sesizare a Curţii Constituţionale a României cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 432 alin. (1) şi (4) din Codul de procedură penală, formulate de către contestatorii Breazu Liberiu Tudor şi Udrea Elena Gabriela. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorii la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 septembrie 2022” , se arată în minunat ÎCCJ.

De asemenea, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca inadmisibile apelurile declarate de Breazu și Udrea  împotriva deciziei penale nr. 41 din 7 aprilie 2022. Hotărârea este definitivă.

„Respinge, ca inadmisibile, apelurile declarate de persoanele condamnate Breazu Liberiu Tudor, Obreja Rudel şi Udrea Elena Gabriela împotriva deciziei penale nr. 41 din data de 7 aprilie 2022, pronunţată de Completul de 5 Judecători Penal 3-2018 în dosarul nr. 3089/1/2018. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă apelanţii la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru apelanţi, în cuantum de câte 220 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23 septembrie 2022” , se arată în minuta deciziei penale nr. 66.

Elena Udrea a depus o contestație în dosarul ”Gala Bute” prin care solicita anularea condamnării de șase ani de închisoare. Avocații fostului ministru au invocat decizia Curții Constituționale privind modalitatea nelegală de constituire a completurilor de cinci judecători de la Instanța supremă.

Udrea este deţinută în Penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de șase ani primită în dosarul „Gala Bute”. Sentinţa de condamnare definitivă a fost dată în iunie 2018 şi confirmată în aprilie 2022 prin respingerea unei contestaţii în anulare. Fostul ministru a ajuns în închisoare pe 16 iunie 2022, după ce a fugit mai întâi în Costa Rica, apoi în Bulgaria.