Sindicatele angajaților din penitenciare cer îmbunătățirea condițiilor de muncă

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) anunţă, marţi, că îmbunătăţirea condiţiilor de lucru este prioritatea zero și cere Ministerului Justiţiei si Administrație Naționale a Penitenciarelor implicare totală. Sindicaliștii spun că au semnalat directorului general situația din unele penitenciare unde conducerile „au fost interesate doar să nu uite PIN-ul de la cardul de salariu”.

Sep 20, 2022 - 20:00
Urmărește-ne peGoogle news
Sindicatele angajaților din penitenciare cer îmbunătățirea condițiilor de muncă
Foto: FSANP/ imagine cu caracter ilustrativ

„În ultimul deceniu, îmbunătățirea condițiilor de muncă ale polițiștilor de penitenciare a devenit o cvasi-măsură a angajatorului. Mascată în spatele îmbunătățirii condițiilor de detenție pentru deținuți și în spatele reparațiilor curente ale spațiilor de cazare, îmbunătățirea condițiilor de muncă era o “păcăleală” a subalternilor de către directorii pușcăriilor. În realitate, condițiile de muncă din penitenciare sunt la genunchiul broaștei. Și această povară cade tot pe umerii directorului general Dan Halchin, care a preluat o poliție penitenciară scârțâindă, debusolată și cu multe gunoaie sub preș”, se arată într-un comunicat transmis marți de reprezentanții FSANP.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) spune că „a semnalat directorului general Dan Halchin faptul că în unele penitenciare condițiile de muncă sunt la nivelul evului mediu (ex. Penitenciarul Satu Mare), în care conducerile acestor penitenciare au fost interesate doar să nu uite PIN-ul de la cardul de salariu”.

FSANP spune că nu este vina lor că „actualul director general Dan Halchin a preluat un sistem fără azimut”, dar „nici vina directorului general că s-a înhămat la o căruță care era poziționată înaintea boilor, însă are datoria legală și morală să depună tot efortul instituțional și să rezolve problemele din competența sa”.

Sindicaliștii mai spun că sunt realiști și își dau seama „că peste noapte nu se poate rezolva ce s-a degradat in 10 ani”, însă vor insista până când condițiile de muncă vor trece de etapa de plutire.

La şedinţa dintre organizaţiile sindicale şi conducerea ANP, vicepreşedintele FSANP, L. G. Bran a propus conducerii ANP, ”să transmită unităţilor dispoziţia de a identifica locurile de muncă cu privire la care este necesară îmbunătăţirea condiţiilor de muncă”.  

„DG (directorul general al ANP) a propus ca această activitate să fie desfășurată de membrii CSSM, anterior întocmirii proiectelor de buget, urmând ca după aprobarea bugetului comisia să se întrunească și să stabilească prioritățile. ANP va monitoriza 3 unități cu privire la această activitate”, a adăugat Bran, conform sursei citate.