Ungaria prelungește până la finalul anului plafonarea prețului la alimente și combustibil

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a anunțat sâmbătă, 17 septembrie, că guvernul a decis prelungirea plafoanelor de preţ ale carburanţilor şi alimentelor de bază cu trei luni, până la sfârşitul anului, pentru protejarea gospodăriilor de creşterea costurilor, relatează Reuters.

Urmărește-ne peGoogle news
Ungaria prelungește până la finalul anului plafonarea prețului la alimente și combustibil
Foto: Gulyás Gergely/Facebook

Budapesta a criticat aspru Uniunea Europeană pentru impunerea de sancţiuni Rusiei în urma invadării Ucrainei, declarând că nu au reuşit să slăbească în mod semnificativ Moscova și că a provocat o creştere a preţurilor alimentelor şi energiei.

Combinată cu deprecierea forintului la minime record, creşterea preţurilor a dus inflaţia din Ungaria la maximele ultimelor două decenii, forţând Banca Naţională a Ungariei să-şi majoreze brusc dobânda de politică monetară la 11,75%.

Anunţând extinderea plafoanelor de preţ dincolo de termenul limită iniţial de 1 octombrie, şeful de cabinet al premierului Orban, Gergeli Gulias, a mai spus că guvernul va extinde şi un plafon al dobânzilor creditelor ipotecare, care trebuia să expire la sfârşitul acestui an, cu cel puţin şase luni.

”Acum evaluăm că, atât timp cât sancţiunile UE sunt în vigoare, nu există nicio şansă realistă pentru o îmbunătăţire”, a declarat Gulias la briefingul de presă.

Guvernul condus de Viktor Orban a decis, de asemenea, să lanseze o schemă de sprijin pentru întreprinderile mici care sunt mari consumatoare de energie, acoperind jumătate din creşterea facturilor pentru energie, comparativ cu nivelurile de anul trecut, a declarat ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy.

El a spus că guvernul va lansa și o schemă de sprijin pentru investiţii, destinată întreprinderilor mici, pentru a le ajuta să-şi îmbunătăţească eficienţa energetică şi să îşi reducă costurile.