Casa Poporului consumă lunar curent electric în valoare de un milion de lei

Principala problemă este că recepția clădirii nu a fost făcută niciodată, iar din această cauză nu se pot face proiecte de investiții pe bani europeni pentru eficientizarea rețelei de energie electrică.

Sep 15, 2022 - 21:54
Sep 15, 2022 - 21:56
Urmărește-ne peGoogle news
Casa Poporului consumă lunar curent electric în valoare de un milion de lei
Foto: Casa Poporului - Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

A doua cea mai mare clădire din lume are și facturi pe măsură. În timp ce politicienii le cer românilor să reducă consumul la energie, parlamentul a primit în luna februarie, o factură de 1 milion de lei pentru consumul a 1 milion kw/h.  Aceste cifre sunt echivalentul consumului unui oraș mai mic sau a 20 mii de apartamente.

Casa Poporului are nu mai puțin de 120.000 de becuri care luminează cele 18 etaje ale clădirii și 31 de lifturi. La acestea se adaugă, bineînțeles, și aparatura tehnică – laptopuri, calculatoare și alte echipamente din cele 1.100 de camere care încarcă semnificativ factura la curent.

Se pare că, cel mai mult consumă instalațiile industriale din subsolul clădirii. Sistemul de încălzire este unic în Europa și are o capacitate de 32 de gigacalorii pe oră. Tot la subsol sunt și pompele de apă care alimentează întreaga clădire și asigură udatul grădinilor.

Cu toate acestea, parlamentul susține că încearcă să implementeze măsuri pentru a reduce consumul. În 2005 s-au modernizat sursele de iluminat, în 2007 instalațiile de climatizare, iar anul acesta se face studiu de fezabilitate pentru a avea o centrală de cogenerare.

Deși a fost inaugurată oficial în 1997, recepția clădirii nu s-a făcut nici până în prezent. Iar asta ne împiedică să accesăm fonduri europene pentru orice fel de renovare. Astfel, toate aceste modernizări și îmbunătățiri pentru economisirea energiei se vor face din bani publici.

În acest moment, singura soluție de a micșora facturile la curent este ca politicienii să facă economie. Iluminatul exterior a fost deja redus cu 50%, iar luminile pe fațadă stau aprinse doar două ore.

Sursa: Româniatv.net