Cel mai iute ardei din lume, un soi produs la Buzău

Cel mai iute ardei din lume, realizat de o echipă de cercetători din Buzău, depășește cu 200 de unități soiul omologat în 2016, Carolina Reapper. Deși fusese certificat din 2014, recordul a fost confirmat abia anul acesta la un congres mondial de horticultură din Franța, iar în câteva luni, soiul produs la Buzău va fi omologat.

Urmărește-ne peGoogle news
Cel mai iute ardei din lume, un soi produs la Buzău
Foto: 7Media

În prezent, ardeiul iute de Buzău este cunoscut după codul L 13A. Pare după aspect unul normal însă, când este tăiat, elimină în aer un gaz atât de puternic încât provoacă lăcrimare și strănut.

Mai mult, produce usturimi puternice în cazul în care pulpa sau semințele sunt atinse cu mâna neprotejată. Ardeiul L 13A este un soi la care cercetătorii buzoieni lucrează din anul 1996.

„Un producător de cârnați de Pleșcoi și babic de Buzău a venit să-mi ceară un soi care să fie uniform în ceea ce privește iuțeala, știindu-se că pe o plantă sunt și ardei mai iuți, dar și mai puțin iuți. Așa am fost provocați să obținem un soi, cu ajutorul căruia dumnealui să stabilizeze o rețetă clară”, explică cercetătorul Costel Vânătoru.

Iuțeala soiului obținut de specialiștii Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău depășește 2,4 milioane de unități Scoville, scara ce măsoară această proprietate, fiind verificată în laboratoare din țară și de peste hotare.

Prin numeroase intervenții în laboratorul de genetică și ameliorare al SCDL Buzău, soiul extrem de iute a ajuns să depășească cu 200 de unități soiul deținător al recordului, Carolina Reapper, care are 2,2 milioane de unități.

„Capsaicina, substanța care este responsabilă de usturimea ardeiului, proprietate care este transmisă de un grup de gene. Am început să strâng resurse genetice, iar de bază a fost cel mai vechi soi de ardei iute cultivat pe teritoriul României, cunoscuta varietate Cornul Caprei”, explică cercetătorul buzoian, potrivit adevărul.ro.

Cercetarea ardeiului iute și dezvoltarea soiurilor extrem de usturate aduc beneficii în sfera medicală, culinară, dar și în fabricarea mijloacelor de autoapărare.

„Pe lângă multiplele beneficii în industria farmaceutică, vorbim de o altă utilizare la producerea spray-urilor de combatere a răufăcătorilor, a infractorilor, a animalelor. Deci, au o acțiune repelentă tocmai din cauza acestei acțiuni inflamatorii”, declară Camelia Bratu, cercetător științific la Banca de resurse genetice Buzău.

Soiul cel mai iute obținut la Buzău este în curs de omologare la Institutul de Stat pentru Testarea și Încercarea Soiurilor (ISTIS), din subordinea Ministerului Agriculturii, proces care ar putea fi terminat în următoarele luni. Va intra apoi în catalogul european al plantelor de cultură, pentru a fi comercializat în siguranță peste hotare.

Sursa: Gândul