Magistrații ar putea să primească bani de la stat pentru plata ratelor la locuințe

Agitație în CSM după ce procurorii au observat că în proiectul legilor justiției trimis spre avizare din partea Ministerului Justiției, ministrul a uitat să adauge o prevedere obligatorie privind plata ratelor la bănci pentru procurori, judecători și pentru personalul asimilat acestora.

Sep 14, 2022 - 13:45
Sep 14, 2022 - 13:47
Urmărește-ne peGoogle news
Magistrații ar putea să primească bani de la stat pentru plata ratelor la locuințe
Imagine cu caracter ilustrativ

Cei care au inițiat această propunere au fost o serie de parlamentari PNL. Potrivit proiectului magistrații ar putea folosi banii pe care îi primesc lunar pentru plata chiriei pentru a-și achita ratele la bănci pentru cumpărarea unei locuințe.

Motivul invocat de inițiatorul legii este legat de faptul că ”independența justiției presupune și asigurarea tuturor condițiilor necesare magistraților pentru ca aceștia să-și poată desfășura activitatea la cel mai ridicat grad de profesionalism și independență”.

Ministerul Justiției alocă astfel sume considerabile de bani având în vedere că numărul locuințelor de serviciu este limitat comparativ cu persoanele care se încadrează în această prevedere a legii. Asta înseamnă că judecătorii, procurorii și personalul asimilat acestora, care îndeplinesc condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie și care contractează un credit ipotecar sau imobiliar destinat achiziționării unei locuințe, beneficiază de această compensație lunară pentru chirie pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului respectiv pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului. Cei care primesc acum chirie, primesc aproximativ 500-600 de euro, bani care s-ar putea transforma în plata ratei imobiliare.

Sursa: DCNews