Fostul vicepreședinte al ANAF, Șerban Pop, condamnat la 13 ani de închisoare pentru o mită de 2,5 milioane de euro

Fostul vicepreședinte al ANAF, Șerban Pop, a fost condamnat pe fond, luni, 12 septembrie, la o pedeapsă de 13 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Șerban Pop este în prezent în Italia, unde are drept de rezidență până în 2028.

Sep 12, 2022 - 19:27
Urmărește-ne peGoogle news
Fostul vicepreședinte al ANAF, Șerban Pop, condamnat la 13 ani de închisoare pentru o mită de 2,5 milioane de euro
Foto: Pixabay/ imagine cu caracter ilustrativ

Decizia Curții de Apel București nu este definitivă și poate fi atacată cu apel pe rolul Înaltei Curți. Hotârârea a fost pronunață în urma a 4 luni de judecată pe fond și 12 termene în instanță.

„Condamna pe inculpatul Pop Șerban, (date), la pedeapsa de 13 ani închisoare. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor (…) de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a alege, dreptul de a exercita profesia de functionar public pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale. (…) Confiscă de la inculpatul Pop Serban suma de 2.500.000 euro, suma primită de către acesta cu titlu de mită”, se arată în minuta instanței, potrivit Ziare.com.

Sorin Ovidiu Vîntu și unul dintre oamenii lui de bază, Zizi Anagnastopol, au „pus umărul” la trimiterea în judecată a fostului vicepreședinte al ANAF, Șerban Pop, în al doilea dosar penal, cel în care este acuzat de procurorii DNA că, pe vremea când era în funcție, ar fi cerut o mită de 5 milioane de euro, din care ar fi primit jumătate, pentru rambursări anticipate de TVA, aferente unei mega-tranzacții.

Fostul sindicalist Liviu Luca - „omul de paie” al lui Sorin Ovidiu Vîntu în acționariatul PetromService (PSV) - a vorbit în instanță, miercuri, 27 iulie, despre cum „tătucul FNI” i s-a lăudat că a dat mită la vârful Fiscului pentru o rambursare ilegală de TVA de aproape 230 de milioane de lei.

Acesta este al doilea dosar penal al lui Șerban Pop, el fiind judecat și alături de Horia Simu pentru trafic de influență, în legătură cu închiderea Dosarului Cuprom de pe rolul DIICOT. În acest dosar era vizată și fosta șefă DIICOT, Alina Bica, dar aceasta a obținut achitarea la ICCJ.

De altfel, fostul vicepreședinte al ANAF a și invocat nulitatea actelor de urmărire penală pe motiv că ar privi aceleași fapte pentru care a fost deferit justiției alături de afaceristul Horia Simu, fiind schimbată doar încadrarea juridică.

Prin rechizitoriul din 06.12.2021 la DNA s-a dispus trimiterea în judecată a lui Șerban Pop pentru săvârşirea infractiunii de luare de mită.

În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut, în esenţă, că în in calitate de vicepreședinte al ANAF, a pretins, în cursul mai multor întâlniri, de la un denunțător, suma de 5.000.000 euro și a primit suma de 2.500.000 de euro.

Mita ar fi fost luată de Șerban Pop în patru tranșe succesive:

  • 500.000 de euro, în data de 08.09.2008,
  • 500.000 de euro în data de 06.10.2008,
  • 1.000.000 de euro în data de 01.12.2008
  • 500.000 EURO în data de 23.12.2008.

Șerban Pop ar fi luat banii în legatură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu, respectiv, obținerea unor soluții fiscale individuale anticipate în ceea ce privește niște tranzacții între două firme, precum și urgentarea rambursării TVA-ului aferent în cuantum de 228.259.140 de lei.

Sursa: Ziare.com