UE propune raționalizarea forțată: Cum ar funcționa reducerea de la distanță a energiei furnizate, prin contoarele inteligente

Economii forțate cu ajutorul contoarelor inteligente instalate în majoritatea locuințelor pentru a face posibilă reducerea de la distanță a energiei furnizate - asta și-ar propune UE.

Urmărește-ne peGoogle news
UE propune raționalizarea forțată: Cum ar funcționa reducerea de la distanță a energiei furnizate, prin contoarele inteligente
Foto: Pixabay/ imagine cu caracter ilustrativ

Din proiectele de plan ale Uniunii Europene, pentru raționalizarea energiei electrice și gazelor, reiese propunerea de a reduce de la distanță puterea contoarelor din locuințele particulare, automat și fără intervenția utilizatorului, grație ”contoarelor inteligente” instalate în locuințe.

Acest lucru este posibil prin așa-numitele contoare de energie de ”contorizare inteligentă” de a doua generație instalate în majoritatea locuințelor, care – după cum se explică într-un slide tehnic al Arera – permit ”activarea, dezactivarea și schimbările de putere” de la distanță, scrie Europa Today.

Acesta este, evident, răspunsul la cel mai rău scenariu, dar la care UE sugerează statelor membre să se gândească pentru a evita colapsul rețelei energetice. Raționalizarea de la distanță a energiei electrice (cu economisirea în consecință a gazului prețios pe care îl folosesc centralele electrice) este deja permisă de tehnologia în uz, iar acum a fost pusă pe hârtie într-un proiect al Uniunii Europene ca posibilă măsură pentru economisirea de energie.

Proiectul prezentat de către mass-media prevede o ”raționalizare ascunsă” a proviziilor în timpul orelor de vârf: contorul din casele noastre, acum setat la 3,3 kilowați-oră, ar putea, prin urmare, să fie redus în putere - între orele 8 și 19 - împiedicând funcționarea mai multor aparate electrocasnice în același timp.

Pe scurt: dacă continuăm să fim lacomi de electricitate aprinzând luminile casei, televizorul și mașina de spălat rufe, poate în timp ce mașina de spălat vase curăță vasele, limitatorul de contor ar putea sări rezultând o reducere de la distanță a consumului.

Pe scurt, când Europa hotărăște, curentul scade și electrocasnicele nu mai funcționează” denunță Alessandro Panza, europarlamentar. ”Oare acesta ar fi planul mult așteptat al UE de răspuns la urgență? Înainte de a ajunge la contoarele noastre și de a cere alte sacrificii de la cetățenii aflati deja în dificultate, instituțiile UE ar trebui să înceapă să-și taie risipa, începând cu închiderea Strasbourgului inutil, al biroului Parlamentului European, operațional doar patru zile pe lună”, a mai adăugat acesta.

Sursa: DCNews.ro