După demisia de la ANRE, fratele lui Paul Stănescu a fost promovat din nou într-o funcție de conducere, deși nu are experiență în domeniul fondurilor europene

După ce a fost forțat să demisioneze de la ANRE, Alexandru Stănescu este împins din nou de fratele său, baronul PSD de Olt Paul Stănescu, într-o funcție de director general la Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest „Oltenia”.

Sep 8, 2022 - 06:52
Urmărește-ne peGoogle news
După demisia de la ANRE, fratele lui Paul Stănescu a fost promovat din nou într-o funcție de conducere, deși nu are experiență în domeniul fondurilor europene
Foto: Alexandru Stănescu/Facebook

Instituția se ocupă cu gestionarea fondurilor europene, în competență având peste 1,2 miliarde de euro pentru proiecte în Oltenia. Cu toate astea, nimic din trecutul profesional sau educațional al lui Alexandru Stănescu nu denotă competențe în acest domeniu.

Conform ConcretOlt, fratele lui Paul Stănescu este printre cei doi candidați admiși pentru funcția de director general la Agenția de Dezolvtare Regională Sud-Vest „Oltenia”, principalul său competitor fiind Marius Oprescu, președintele PSD Olt. Acesta din urmă este subordonat pe linie politică lui Paul Stănescu.

Conform CV-ului personal, Alexandru Stănescu este absolvent al Facultății de Mecanică Agricolă București (1986), după care a lucrat ca inginer până în 1993 la S.C. Agromec Visina S.A. Ulterior a fost director general la S.C. Agromec Bucinisu S.A. între 1994 și 2012. În perioada 2012 - 2020, Stănescu a fost parlamentar PSD, fiind vicepreşedinte şi apoi preşedinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor.

Aceasta este a doua încercare prin care Paul Stănescu încearcă să-și promoveze fratele într-o funcție importantă la stat pe bani mulți după ce în decembrie 2021 Alexandru Stănescu ajungea membru al Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ocupând locul lăsat vacant ca urmare a demisiei lui Marian Neacșu. Acesta a fost votat într-un plen comun al Parlamentului, fiind propus în funcție de către PSD.

Liderul partidului, Marcel Ciolacu, dădea atunci asigurări privind competențele lui Alexandru Stănescu și excludea faptul că acesta a ajuns la ANRE pe linie politică.

"Domnul Stănescu a fost parlamentar timp de două mandate, preşedinte de comisie şi eu spun că are nişte calităţi şi puteţi întreba de activitatea dânsului. (...) S-ar putea să aveţi surpriza să aibă mai multe calităţi decât vă aşteptaţi (...) Eu vă promit la televizor, dumneavoastră şi telespectatorilor, că eu, Marcel Ciolacu, şi nimeni, vreun factor politic decizional în vreun judeţ, nu va cere niciunui ministru al PSD să pună pe cineva într-un consiliu de administraţie. Fiecare ministru să-şi aleagă aceşti oameni, în funcţie de competenţe. Am vrut să fac acest anunţ public, ca să închidem această discuţie”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Alexandru Stănescu n-a rezistat în funcție decât până în luna martie 2022, când a anunțat că demisionează din funcție pentru a „mă dedica unor proiecte care îmi solicită întreaga implicare". Se pare însă că proiectele lui Stănescu au luat sfârșit, iar acesta acum se concentrează pe o altă funcție în care nu are experiență.

Cu toate astea, motivul real al demisiei lui Stănescu a fost sesizarea făcută de USR la Curtea Constituțională cu privire la numirea acestuia. CCR a decis că aceasta este neconstituțională, însă s-a pronunțat după demisia social-democratului.

Alexandru Stănescu urmează să susțină interviul pentru următorul post pe 12 septembrie la sediul ADR Oltenia din Craiova.

Sursa: Ziare.com