Ministrul Educației: Aproape jumătate dintre profesori vor ieşi la pensie în următorii zece ani. Avem foarte mulți necalificați. Salariile trebuie să crească

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit luni, 5 septembrie, despre criza de profesori din sistemul de învățământ, susținând necesitatea creșterii salariilor și a alocării a 6% din PIB pentru educație.

Sep 6, 2022 - 06:55
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Educației: Aproape jumătate dintre profesori vor ieşi la pensie în următorii zece ani. Avem foarte mulți necalificați. Salariile trebuie să crească
Foto: Sorin Cîmpeanu/ Facebook

Sorin Cîmpeanu a precizat că schimbarea din sistemul de învăţământ nu se va putea face fără salarii atractive.

”Dacă nu vom înţelege să acordăm resurse în aşa fel încât să nu mai existe vreun cadru didactic în România care să aibă un salariu sub salariul mediu pe economie, nu vom reuşi să facem schimbarea. Profesorul are rolul determinant”, a declarat Sorin Cîmpeanu luni seară, la TVR Info.

Minstrul a subliniat că, în prezent, nu sunt suficienţi profesori.

Nu chiar jumătate, dar aproape jumătate vor ieşi la pensie în următorii zece ani. Nu putem să îi atragem în sistem oferindu-le salarii de nivelul celor actuale. Absolvenţii universităţilor româneşti, cei mai buni absolvenţi ai universităţilor româneşti vor alege întotdeuna altceva, vor alege în mod evident, să nu fim ipocriţi, acea variantă care le va asigura un trai mai bun, chiar dacă ei îşi doresc să fie profesori. Deci atractivitatea salarială este esenţială. Pentru asta, alături de alte obiective, voi lupta cu toate mijloacele să rămână în proiectul Legii Educaţiei, aşa cum este propus acum”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a adăugat că peste 4.000 de profesori sunt necalificaţi.

Avem în momentul de faţă 4.152 de profesori necalificaţi, dintre care aproape 1.000 sunt profesori care nu au nici măcar studii superioare, nu studii superioare în disciplină. Avem o criză de profesori, din ce în ce mai acută. Ieşirea la pensie a profesorilor ne va crea o problemă din ce în ce mai mare, dacă nu vom răspunde acum acestei nevoi a profesorilor, din toate perspectivele”, a declarat Cîmpeanu.

Întrebat dacă vor exista bani, ministrul a spus că, dacă nu vor fi cerute fonduri, acestea nici nu vor veni.

Am siguranţa că, dacă nu cerem cu toţii, nu avem nicio şansă să obţinem. Până acum au fost schimbări de formă. Am încercat să generăm schimbări bune, dealtfel, de 10-12 ani, fără să schimbăm instituţiile, fără să ne asigurăm că există mecanisme pentru implementarea acestor schimbări şi fără să acordăm resursele financiare necesare acestor schimbări. Avem discuţii în coaliţie, până acum au fost agreate. Urmează să se certifice acest agreement, în momentul în care vor intra pe circuitul de avizare la toate ministerele avizatoare: Ministerul Muncii, Ministerul Justiţiie, Ministerul de Finanţe”, a mai precizat Cîmpeanu.

Întrebat, de asemenea, dacă educaţia va primi 6% din PIB, Sorin Cîmpeanu a explicat că noua Lege a Educaţiei a fost construită să se ajungă la acest procent.

Cu siguranţă, da. Şase la sută, în momentul de faţă, echivalează cu 15 la sută din bugetul general consolidat al statului român, pe cheltuieli. Asta înseamnă că statul român va investi în educaţie 1 leu din 7. Acest 15 la sută va fi un buget necesar gradual în 2027 (...) Legea este construită în aşa fel, încât 6 la sută din PIB, echivalent cu 15 la sută din bugetul general consolidat al statului român va fi bugetul educaţiei în anul 2027, gradual, cu o creştere mult mai mare în 2023. Niciodată nu a fost un moment potrivit pentru a investi în educaţie”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.