Două lesbiene şi activiste LGBTQ au fost condamnate la moarte în Iran - Femeile sunt acuzate de promovarea homosexualităţii

Două lesbiene şi activiste LGBTQ acuzate de promovarea homosexualităţii au fost condamnate la moarte în Iran, au informat, luni, mai multe organizaţii, îndemnând comunitatea internaţională să împiedice executarea lor, relatează lefigaro.fr.

Sep 6, 2022 - 06:49
Urmărește-ne peGoogle news
Două lesbiene şi activiste LGBTQ au fost condamnate la moarte în Iran - Femeile sunt acuzate de promovarea homosexualităţii
Foto: Unsplash/ imagine cu caracter ilustrativ

Zahra Sedighi Hamedani, în vârstă de 31 de ani, şi Elham Chubdar, în vârstă de 24 de ani, au fost condamnate de un tribunal din nord-vestul oraşului Urmia, a informat luni organizaţia kurdă pentru drepturile omului „Hengaw”.

Potrivit ONG-ului, cele două tinere au fost acuzate şi de promovarea religiei creştine şi că au comunicat cu o organizaţie de presă opusă regimului iranian. Cele două activiste se află în prezent în secţia pentru femei din închisoarea Urmia. O altă femeie, Soheila Ashrafi, de 52 de ani, din Urmia, vizată de aceleaşi acuzaţii, a fost şi ea arestată. Ea îşi aşteaptă verdictul.

Într-un comunicat publicat luni pe site-ul său Mizan Online, Autoritatea Judiciară a confirmat condamnarea la moarte a lui Zahra Sedighi Hamedani şi Elham Chubdar, pentru "corupţie”. Aceasta este cea mai gravă acuzaţie din codul penal iranian.

Shadi Amin, coordonatoarea organizaţiei iraniene de apărare a drepturilor persoanelor LGBTQ „6Rang”, cu sediul în Germania, a confirmat pentru AFP verdictele împotriva celor două tinere. "Acum îndemnăm Germania şi alte guverne străine să facă presiuni” asupra Iranului pentru a obţine eliberarea activistelor, a declarat ea pentru AFP. "Este prima dată când o femeie este condamnată la moarte în Iran din cauza orientării sale sexuale”, a spus ea.

Soarta unei importante activiste iraniene pro-LGBTQ, Sedighi Hamedani - cunoscută sub numele de Sareh - suscită, de asemenea, o mare îngrijorare de câteva luni. Ea a fost arestată în octombrie 2021 de forţele de securitate iraniene în timp ce încerca să fugă în Turcia vecină. Sedighi Hamedani a fost apoi închisă la izolare timp de aproape două luni.

Potrivit ONG-ului Hengaw, ea nu a avut voie să vadă un avocat în timpul detenţiei sale în Iran, agenţii au ameninţat-o că o vor executa, i-au insultat aspectul fizic şi au avertizat-o că ar putea pierde custodia celor doi copii ai săi.

În ianuarie, Amnesty International a raportat că acuzaţiile împotriva activistei sunt legate de susţinerea ei pe reţelele sociale pentru persoanele LGBTQ şi apariţia ei într-un documentar BBC difuzat în mai 2021 despre persecuţia persoanelor LGBTQ din Kurdistanul irakian, unde se afla.

Înainte de a părăsi Kurdistanul irakian, unde fusese reţinută, Sedighi Hamedani a trimis videoclipuri ONG-ului 6Rang, pentru a fi făcute publice dacă nu reuşeşte să-şi găsească un adăpost sigur "Noi, comunitatea LGBTQ, suferim. Indiferent dacă duce la moarte sau la libertate, vom rămâne fideli nouă înşine”, spune ea într-un astfel de videoclip. "Sper să-mi găsesc libertatea”, adaugă ea, susţinând de asemenea că a fost torturată în special prin electrocutare în timp ce era deţinută în Kurdistanul irakian.

Apărătorii drepturilor omului acuză Iranul că duce în prezent un val de represiune care afectează toate segmentele societăţii. Aceşti activişti denunţă în special arestările care vizează minoritatea religioasă Baha'i, creşterea numărului de execuţii în ţară şi arestarea cetăţenilor străini.

Sursa: Ziare.com