Ministrul Energiei: Nu înțeleg de ce se încearcă inducerea unei panici în rândul populaţiei cu facturile la energie electrică, peste 90% din oameni sunt asigurați cu prețurile

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, luni, la Digi24, că se încurajează reducerea consumului de energie, prin noua ordonanţă a Guvernului, care presupune plafonarea preţurilor la energie. Oficialul a precizat că, datorită consumului mic, 4,2 milioane de gospodării au o factură la energie electrică de doar 37 de lei.

Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Energiei: Nu înțeleg de ce se încearcă inducerea unei panici în rândul populaţiei cu facturile la energie electrică, peste 90% din oameni sunt asigurați cu prețurile
Foto: Guvernul României

„Într-o piață liberă, nu poți să pui restricții. Noi nu mai vorbim de o piață liberă, acum, atâta timp cât există un șantaj al Federației Ruse pe piața de gaze naturale, care duce influența clară în electricitate. Suntem într-o situație excepțională. Comisia Europeană vrea să pună plafonarea, haideți să nu mai vorbim de încălcare. Sigur, trebuie să fim foarte atenți să nu se destabilizeze complet mecanismele pieței, ceea ce nu se va întâmpla.

Dar nu mai vorbim de încălcarea legislației europene. Mi se pare mult prea mult să vorbim că cineva vrea să încalce legislaţia europeană. Aici vorbim de a asigura securitatea cetăţenilor României şi a europenilor, pentru această iarnă. Iar în această iarnă, dacă vorbim de electricitate, nu s-a schimbat nimic faţă de ordonanţă, că vorbeam de o anumită schimbare, doar o încurajare a reducerii economiei”, a declarat Virgil Popescu.

Virgil Popescu susține că, în total, 7,2 milioane de gospodării au un consum de 155kw, în timp ce 8 milioane dintre acestea consumă 221kw, precizând că sunt prevăzute două plafoane.

Până în 100 kw rămân la fel, 0,68 lei şi aici trebuie să spunem oamenilor: 4,2 milioane de gospodării, consumă, în medie, 54kw. Apoi, încă 3 milioane de gospodării, consumă 155kw. Deci 7,2 milioane de gospodării, consumă până în 155kw. 8 milioane de gospodării consumă până în 221kw. Noi avem două plafoane, plafonul de consum de 100kw şi plafonul de consum de 300kw.

La plafonul de consum de 300kw, tot ce este până în 255kw, se plăteşte 80 de bani, diferenţa între 255 şi 300 este la preţul contractual. Această diferenţă – de 15%, mică – este tocmai făcută pentru a începe să descurajăm consumul. Deci peste 90 și ceva la sută din oameni sunt asigurați cu prețurile”, a afirmat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a menționat că nu înţelege de ce se induce panica pe piaţa românească, privind preţul energiei electrice.

„Ca să înţelegem şi în cifre, exact, despre ce este vorba. Dacă 4,2 milioane consumă 54kw, asta înseamnă că mai mult de jumătate din populaţia României plăteşte 37 de lei, atâta înseamnă 54kw cu 68 de bani. Dacă îi adăugăm şi pe ceilalţi, până la 155, plătesc 120 de lei. Adică aproape 80% – spre 90% din populația României – așa vor fi facturile.

Mi-e foarte greu să înţeleg de ce există această încercare de inducere a unei panici în rândul populaţiei că la energie electrică vor fi facturi fabuloase la populaţie. Încurajăm oamenii să treacă pe becuri LED, să îşi ia electrocasnice eficiente energetic”, a precizat Virgil Popescu.

Sursa: Gândul.ro