Stocurile militare ale UE sunt epuizate într-o proporție mare, avertizează Josep Borrell

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a avertizat luni, 5 septembrie, că stocurile de arme ale UE sunt foarte scăzute, în contextul ajutorului militar acordat Ucrainei, relatează The Guardian.

Sep 5, 2022 - 21:51
Urmărește-ne peGoogle news
Stocurile militare ale UE sunt epuizate într-o proporție mare, avertizează Josep Borrell
Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Borrell a cerut statelor membre să își coordoneze cheltuielile militare pentru rafacerea stocurilor.

”Stocurile militare ale majorității statelor membre au fost, nu aș spune epuizate, dar epuizate într-o proporție mare, pentru că am furnizat o mulțime de capacități ucrainenilor”, a declarat șeful diplomației europene la o dezbatere cu parlamentarii europeni.

”Trebuie să fie ne aprovizionăm. Cea mai bună modalitate de a ne aproviziona este să facem acest lucru împreună. Va fi mai ieftin”, a adăugat oficialul european.

Borrell a subliniat că, dacă țările membre vor continua să își extindă capacitățile militare în același mod ca până acum, ”rezultatul va fi o mare risipă de bani.”

El a recunoscut că UE ar fi trebuit să înceapă să antreneze forțele armate ale Ucrainei cu un an în urmă, cu câteva luni înainte ca Rusia să invadeze țara, după ce unele state membre au cerut o astfel de operațiune. Dacă UE ar fi răspuns la momentul respectiv, acum ”ne-am afla într-o situație mai bună”, a adăugat Borrell.

”Din păcate, nu am făcut-o, iar astăzi regretăm. Regretăm că în august anul trecut nu am dat curs acestei cereri”, a mai declarat șeful diplomației europene.