Cum se pensionează militarii din țările NATO și ce bonificații primesc pentru a mai rămâne în serviciu

Polonia și Germania acordă bonificații militarilor care aleg să rămână în serviciul activ dincolo de vârsta standard de pensionare, iar militarii și polițiștii turci primesc sporuri de vechime la fiecare an de muncă și bonificații lunare după trecerea în rezervă. Toate aceste informații apar într-un articol recent din presa militară, în care se detaliază modurile în care se pensionează militarii din armatele statelor NATO, notează umbrela-strategică.ro

Sep 3, 2022 - 12:16
Urmărește-ne peGoogle news
Cum se pensionează militarii din țările NATO și ce bonificații primesc pentru a mai rămâne în serviciu
Foto: Pixabay/ imagine cu caracter ilustrativ

Militarii francezi pot ieși la pensie în jurul vârstei de 43 de ani, pensia lor este recalculată anual în funcţie de inflaţie, pe baza indicilor menţionaţi în raportul financiar, economic şi social al legii finanţelor din anul în curs.

În Germania, militarii se pot pensiona de la 55 de ani, dar rămânerea în serviciul activ este stimulată prin sporuri de vechime. De exemplu, pentru lucrul în condiţii deosebite (inclusiv participare la misiuni în teatre de operaţii) pentru o perioadă de minimum 180 de zile (din care cel puţin 30 de zile fără întrerupere), vechimea în muncă se dublează.

Piloții sau mecanicii de bord beneficiază de o creştere cu 16,86% a drepturilor de pensionare. În cazul pensionării anticipate, valoarea pensiei scade cu 3,6% pentru fiecare an, dar nu mai mult de 10,8%.

Militarii polonezi, la fel ca polițiștii, judecătorii și procurorii au o lege proprie a pensiilor, vărsta minimă de pensionare fiind de 55 de ani, cu o vechime de cel puţin 25 de ani. La fel ca în Germania, Polonia acordă bonificații cadrelor militare care au o carieră mai lungă. Calculul pensiei se face în funcție de solda netă (inclusiv sporurile) din ultima lună în cuantum de 75 %.

Militarii turci se pot pensiona, în funcție de grad, la o vechimi de minimum 25 de ani pentru bărbaţi și de 20 de ani pentru femei. Pe lângă pensie, rezerviștii turci pot beneficia de bonificaţii lunare suplimentare (stabilite periodic prin hotărâre de guvern), variabilă în funcţie de grad şi vechime și de o bonificaţie de pensionare.

Ofițerii se pot pensiona de la 41 de ani, ubofiţerii se pot pensiona între 43 și 55 de ani, pesonalul civil cu funcții de execuție la 55 de ani, respectiv 60 de ani pentru cei aflați în funcții de conducere.

Militarii şi poliţiştii turci primesc un spor de vechime de trei luni la fiecare an de muncă. Personalul navigant, de pe submarine şi scafandrii primesc un spor de vechime de şase luni la fiecare an.

Pensia militarilor belgieni se calculează pe baza mediei ultimilor zece ani de serviciu militar, în funcţie de  salariul de referinţă, procentul alocat şi alocaţiile speciale.

Sursa: Umbrela-strategica.ro