Președintele Republicii Moldova, despre acuzațiile lui Serghei Lavrov: O provocare ordinară

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a numit afirmațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, drept o „provocare ordinară”, menite să destabilizeze situația din republică, relatează, vineri, Ziarul Național din Chișinău și portalul Deschide.md, conform Adevărul.ro. Reacția președintei vine după ce ministrul rus de Externe a afirmat că populația rusofonă din Republica Moldova ar fi supusă unor abuzuri.

Sep 2, 2022 - 21:19
Urmărește-ne peGoogle news
Președintele Republicii Moldova, despre acuzațiile lui Serghei Lavrov: O provocare ordinară
Foto: presedinte.md

„Chiar de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, auzim foarte multe declaraţii provocatoare şi este important să rămânem solidari şi uniţi, să nu ne lăsăm manipulaţi de aceste declaraţii provocatoare", a transmis Maia Sandu într-o declaraţie făcută la un post de televiziune local, joi seară. 

Rusia este cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune şi nu Republica Moldova. Noi suntem o ţară paşnică, am demonstrat asta în 31 de ani de independenţă", a mai precizat ea.

Totodată, președintele moldovean a mai punctat că afirmațiile lui Lavrov cu privire la destabilizarea situației din Transnistria nu au nicio legătură cu realitatea: „Noi de fiecare dată am spus şi continuăm să spunem că vom opta şi vom accepta doar rezolvarea paşnică a conflictului transnistrean şi, respectiv, repet, toate aceste declaraţii manipulează şi, probabil, vor să destabilizeze situaţia în Republica Moldova".

„Repet, rezolvarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar pe cale paşnică şi diplomatică şi domnul Lavrov ştie, pentru că am discutat în formatul '5+2'. Acum, acest format nu este funcţional din cauza agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, dar facem eforturi în continuare şi ne-a reuşit până acum să păstrăm liniştea şi pacea atât pe malul drept, cât şi pe cel stâng", a mai adăugat ea.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat, miercuri, că Rusia va totul pentru a proteja interesele populației rusofone din Republica Moldova și că autoritățile de la Chișinău ar evita o conversație directă cu Tiraspolul pentru că și-ar dori rezolvarea conflictului pe altă cale decât cea diplomatică, scrie Deschide.md, conform Adevărul.ro.

În plus, Serghei Lavrov a atenționat, joi, că „o situație de amenințare” la adresa securității forțelor ruse în Transnistria, regiune separatistă situată în estul republicii, riscă să stârnească o confruntare militară cu Rusia, conform Reuters.