Șeful IPJ Cluj a fost eliberat din funcție, după ce a rămas fără autorizația de acces la informații clasificate

Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) a fost eliberat din funcţie, vineri, iar atribuţiile sale vor fi preluate de unul dintre adjuncţi. Potrivit presei locale, polițistului i s-a retras autorizația de acces la informații clasificate, iar în absența acestei nu mai poate fi șef de inspectorat.

Sep 2, 2022 - 21:05
Urmărește-ne peGoogle news
Șeful IPJ Cluj a fost eliberat din funcție, după ce a rămas fără autorizația de acces la informații clasificate
Foto: Poliția Română

"Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române este abilitat să comunice următoarele: cu data de 2 septembrie 2022, comisar-şef de poliţie Mircea Ion Rus a fost eliberat din funcţia de inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj şi pus la dispoziţie, conform articolului 27^21 litera d din Legea nr. 360 din 2002 privind Statutul poliţistului.

Polițistul este eliberat din funcție și pus la dispoziție, în vederea numirii într-o funcție (...) în următoarele situații:

d) când nu sunt acordate sau când sunt retrase de către autoritățile competente avizele, autorizațiile sau atestările necesare exercitării funcției;

Conform fişei postului, atribuţiile funcţiei de inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj vor fi preluate de unul dintre cei doi adjuncţi ai inspectorului-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj", se arată într-un comunicat trimis, vineri, de IGPR.

Odată retrasă, autorizația ORNISS nu mai poate fi recăpătată, ceea ce înseamnă că Rus urmează să primească o funcție inferioară, care să nu presupună accesul la informații secrete.

Mircea Rus era șeful IPJ Cluj din 2018. În 2020, el a fost mutat, timp de două luni și jumătate, în județul Ialomița.  Potrivit surselor citate de publicația Ziarul Clujean, printre motivele invocate pentru retragerea autorizației ORNISS s-ar număra influențele politice și gestionarea defectuoasă a unor informații.

Mircea Rus a fost cercetat disciplinar după ce și-ar fi „instalat” ilegal iubita în funcția de șef al Secției de Poliție nr. 3, scria Gazeta de Cluj în martie 2022.