Explicațiile premierului Nicolae Ciucă pentru facturile mari la energie din România

Nicolae Ciucă nu a reușit să explice convingător de ce românii, cetățeni cu cel mai mic venit din UE, trebuie să plătească cele mai scumpe facturi la energie din blocul comunitar.

Urmărește-ne peGoogle news
Explicațiile premierului Nicolae Ciucă pentru facturile mari la energie din România
Foto: Guvernul României

Scumpirile la energie se simt mult mai puternic de români, care au salarii de 3-5 ori mai mici decât statele din vestul și centrul Europei. Mai mult, în țara noastră, tarifele din România la gaz și curentul electric sunt cele mai mari din UE.

În ultimele luni, România a fost în top 3, din acest punct de vedere, deși are cele mai mici salarii din blocul comunitar.

În conferința de presă de miercuri, 31 august, întrebat de ce România plătește mai mult decât Germania pentru energie, țară dependentă aproape în totalitate de importurile de gaz (n.red. – spre deosebire de România, care are 80% producție internă), premierul Nicoale Ciucă nu a putut oferi un răspuns convingător.

„Eu încă o dată subliniez, e nevoie să informăm cetățenii corect. Au fost acele probleme în care două-trei grupuri de producție a energiei electrice au fost oprite pentru mentenanță sau probleme tehnice. A fost nevoie de import, de un vârf de aproximativ 2000 Mw. Cererea a fost mare, iar prețul pe măsură.

(…) Spania și Portugalia (n.red. – alte state din Europa care cumpără scump gaze) au un grad de conectare la rețeaua europeană de energie foarte mic, nu sunt dependente de energie, ca atare au putut să gestioneze prețul la cel mai mic nivel. Toate celelalte țări, mai puțin Polonia, unde a început să crească prețul, există același nivel de fluctuații pentru prețul la energie”, a declarat Nicolae Ciucă.