Ministrul ungar de externe, despre războiul din Ucraina: Toată lumea trebuie să se concentreze pe crearea păcii

Ministrul ungar de Externe a declarat marți, 30 august, că Europa se va confrunta cu ”riscuri imprevizibile” dacă războiul din Ucraina nu se termină curând în Ucraina, iar continentul se va confrunta cu noi valuri de migrație, relatează agenţia MTI.

Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul ungar de externe, despre războiul din Ucraina: Toată lumea trebuie să se concentreze pe crearea păcii
Foto: Peter Szijjarto/ Facebook

Declarația a fost făcută înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din UE, la Praga.

”Consecinţele conflictului armat devin tot mai grave. Suntem acum în al unsprezecelea, dacă nu al doisprezecelea ceas. Propuneri ce conduc la escaladarea războiului trebuie lăsate deoparte şi toată lumea ar trebui acum să se concentreze pe crearea păcii”, a afirmat Peter Szijjarto, citat de Ministerul de Externe de la Budapesta.

”Sute de oameni mor şi zeci de mii fug din Ucraina în fiecare zi, în timp ce economia europeană se scufundă într-o recesiune din ce în ce mai profundă şi criza aprovizionării cu energie va deveni mult mai serioasă decât se anticipa”, a adăufat Szijjarto, subliniind că explozia preţului energiei practic ar ”împiedica” progresul economic al continentului. El a mai spus că, ”dacă nu va fi pace în curând, consecinţele războiului vor fi şi mai tragice cu multe alte mii de persoane care vor muri şi alte zeci şi sute de mii forţate să-şi părăsească locuinţele”.

Potrivit ministrului ungar de Externe, o altă ameninţare majoră o reprezintă faptul că exporturile agricole ale Ucrainei şi Rusiei vor rămâne cu mult sub nivelurile normale de dinainte de război.

”Câteva sute de milioane de oameni nu primesc astăzi hrana de care au nevoie, cu marea majoritate a acestor oameni care trăiesc în regiuni ale lumii care din păcate sunt predispuse la destabilizare, regiuni de unde valuri de migraţie ilegală deseori ar avea originea”, a spus Szijjarto, adăugând că le va cere colegilor săi din UE ”să pună accent pe crearea păcii”.