Forțele pentru Operații Speciale caută parașutiști comando

La Şcoala de Instruire a Forţelor pentru Operaţii Speciale (FOS) continuă înscrierile pentru cele 60 de locuri pentru parașutiști și parașutiști comando.

Aug 30, 2022 - 07:07
Aug 30, 2022 - 07:09
Urmărește-ne peGoogle news
Forțele pentru Operații Speciale caută parașutiști comando
Foto: MApN

Pentru parașutiștii comando sunt alocate 40 de locuri, iar pentru parașutiști sunt disponibile 20 de locuri.

De precizat că doritorii pot proveni dintre soldații profesioniști în activitate sau în rezervă precum şi din rândul civililor din cadrul şi din afara MApN, iar data-limită pentru înscrieri este 23 septembrie.

Într-o postare pe Facebook, MApN face un portret robot al candidatului pentru funcția de parașutist comando. Acesta trebuie să fie patriot, să aibă o doză de nebunie, să fie fan adrenalină, să fie capabil să sară dintr-un avion perfect funcțional, să fie pasionat de arme și „să îi placă ploaia, noroiul și vântul atât de mult încât să doarmă fără probleme chiar și în aceste condiții”

Pregătirea se realizează la Şcoala de Instruire a Forţelor pentru Operaţii Speciale „Burebista”, după un program asemănător instituţiilor similare din Statele Unite sau Israel. La finalul programului de pregătire, absolvenţii vor fi încadraţi într-o unitate de elită a Armatei Române, iar salariile plătite nu sunt de neglijat. Concret, în cazul unui subofiţer FOS, venitul brut cu sporurile aferente este de 5.490 de lei, adică 3.212 lei net.

Mai mult, în misiunile externe, luptătorii FOS primesc o recompensă materială apreciabilă, oarecum proporţională cu riscurile la care se expun într-un teatru complex de operaţii. Astfel, conform algoritmului pus la punct de MApN, pe perioada executării misiunii externe, militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale încasează lunar o soldă de funcţie prevăzută prin ordinul de numire/detaşare dublată, la care se adaugă o compensaţie de risc/pericol deosebit în cuantum de 30% aplicată la solda de funcţie. Militarii mai încasează şi diurna, care, în cazul unui subofiţer, este de cel mult 70 de euro pe zi.