Accident aviatic în Giurgiu: Pilotul și copilotul, găsiți carbonizați de salvatori

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au deschis o anchetă în urma accidentului aviatic, de sâmbătă după amiază, din judeţul Giurgiu, în urma căruia şi-au pierdut viaţa două persoane.

Aug 27, 2022 - 21:49
Urmărește-ne peGoogle news
Accident aviatic în Giurgiu: Pilotul și copilotul, găsiți carbonizați de salvatori
Foto: Facebook/ISU Giurgiu

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a transmis, sâmbătă seara, printr-un comunicat de presă, că procurorii au început urmărirea penală în legătură cu incidentul aviatic din Giurgiu.

Avionul îl avea la manşă pe Valentin Anghel, fost pilot de linie. Bărbatul de 54 de ani se urcase împreună cu o elevă de 28 de ani în aeronavă. Fără plan de zbor anunţat, cei doi au decolat de pe Aerodromul din Letca Nouă.

“Un avion de mici dimensiuni a fost identificat prăbuşit în pădurea din comuna Letca Nouă, judeţul Giurgiu, victimele fiind o persoană de sex feminin şi o persoană de sex masculin. În cauză sunt efectuate cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art. 112 şi art. 116 alin. 1 lit. a, b, c ambele raportate la art. 122 şi art. 114 alin. 1, 2 şi 3 şi art. 115 alin. 1 din Legea nr. 21/2020 privind Noul Cod Aerian al României, art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul Penal”, se arată în comunicatul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti.

Articolul 112 din Noul Cod Aerian al României prevede că “Încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu prevăzute de actele normative cu putere de lege sau neîndeplinirea acestora, dacă fapta a pus în pericol siguranţa unei aeronave în zbor şi prin aceasta s-a cauzat o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi interzicerea unor drepturi”.

De asemenea, în articolul 114, alineatele 1, 2 din acelaşi act normativ se precizează că “efectuarea serviciului de către personalul aeronautic aflat sub influenţa băuturilor alcoolice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă; efectuarea serviciului de către personalul aeronautic care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori se află sub influenţa unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani şi interzicerea unor drepturi”.

Totodată, la articolul 115 alineatul 1 este prevăzut că “pilotarea unei aeronave de către o persoană care nu posedă documentele de certificare prevăzute de reglementările în vigoare pentru pilotarea aeronavei respective se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”.

Avionul a fost găsit de echipele de intervenţie prăbuşit într-o pădure, iar la bordul acestuia au fost găsite două persoane, un bărbat şi o femeie, ambele decedate. Aerodromul din Letca Nouă a fost deschis în urmă cu aproximativ 2 ani, dar în ultima vreme nu s-au mai făcut zboruri, a spus Marian Negru, primarul comunei Letca Nouă. Când a deschis Aerodromul, Valentin Anghel a spus că vrea să facă o şcoală de pilotaj.