Căutători de comori, recompensați de statul român

Şapte buzoieni pasionaţi de căutarea comorilor vor fi răsplătiţi cu peste 10 mii de euro după ce în ultimii doi ani au descoperit mai multe obiecte de tezaur pe care le-au predat autorităţilor.

Aug 26, 2022 - 18:36
Urmărește-ne peGoogle news
Căutători de comori, recompensați de statul român
Foto: Muzeul Județean Buzău

Cei șapte buzoieni au descoperit pe raza comunei Costeşti un tezaur compus din 2564 de monede, tezaur medieval, încă un tezaur dacic, un alt tezaur medieval, dar de dimensiuni mult mai mici, plus alte câteva elemente de bijuterie şi decor vestimentar. Este vorba despre o cană cu toartă şi 2517 piese din metal, reprezentând monede de diferite tipuri. Obiectele arheologice descoperite au fost evaluate de un expert autorizat de Ministerul Culturii la valoarea de 33.618 euro. Buzoienii sunt deţinători autorizaţi de detectoare de metale, care de-a lungul timpului au mai făcut descoperiri de tezaure pe teritoriul judeţului Buzău", a declarat directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache.

Potrivit legii, persoanele care descoperă astfel de tezaure pot solicita statului acordarea a 30 la sută din valoarea estimată a bunurilor la momentul plăţii.

În acest sens, consilierii judeţeni buzoieni au aprobat un proiect de hotărâre prin care cei șapte buzoieni îşi vor primi echivalentul a 30 la sută din valoarea obiectelor găsite.

Banii le vor fi acordaţi prin virament bancar în contul unuia dintre căutători, conform acordului exprimat de fiecare dintre cei șapte.