Emanuel Ungureanu depune reclamaţie la ANI împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila

După ce acum o săptămână USR l-a acuzat pe Alexandru Rafila că a dat „pe șest” zeci de milioane de euro pentru consultanță către OMS, Emanuel Ungureanu depune astăzi, 24 august, o reclamaţie la ANI împotriva ministrului Sănătăţii. „Urmează DLAF și DNA”, a adăugat deputatul USR.

Aug 24, 2022 - 10:58
Aug 24, 2022 - 15:19
Urmărește-ne peGoogle news
Emanuel Ungureanu depune reclamaţie la ANI împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila
Foto: Emanuel Ungureanu/Facebook

Potrivit unui comunicat al partidului condus de Cătălin Drulă, Alexandru Rafila „are o avere nejustificată de milioane de euro, deși toată viața a lucrat ca medic în spitale de stat”, acesta fiind motivul reclamației.

„Astăzi, la ora 11, voi depune la Agenția Națională de Integritate o sesizare cu privire la posibila neconcordanță între veniturile declarate și cele obținute, inclusiv prin consultanță, de cel mai leneș ministru al Sănătății din istoria României”, a scris Emanuel Ungureanu pe Facebook.

„Voi solicita inspectorilor de integritate să verifice și potențialul conflict de interese între acțiunile ca ministru al Sănătății ale lui Alexandru Rafila și activitatea de consultant a acestuia în multiple proiecte cu OMS și actori importanți din industria Big Pharma”, a adăugat deputatul USR, care a precizat că „urmează DLAF și DNA”.

USR a susținut miercuri, 17 august, prin vocea lui Emanuel Ungureanu, că ministrul Alexandru Rafila a trimis în primăvară, „pe șest, ca hoțul”, un memorandum în urma căruia Guvernul Ciucă a dat 21 de milioane de euro pentru consultanță către Organizația Mondială a Sănătății, unde Rafila a lucrat până în 2021.

Răspunzând acuzațiilor, ministrul PSD al Sănătății a spus în aceeași zi că el a respectat directiva UE, care recomandă folosirea asistenței oferite de OMS pentru îndeplinirea jaloanele cerute prin PNRR . Totodată, Alexandru Rafila a precizat și că a făcut o economie, în sensul că bugetul alocat asistenței tehnice de specialitate a fost mai mic decât se preconiza.

Rafila „a respectat PNRR-ul la virgulă și a realizat o economie de 60%! În traducere: 30 de milioane de euro au fost salvați, 30 de milioane pentru care useriștii aveau deja pregătită o listă lungă cu firmele lor de casă”, a transmis și PSD pe 17 august.