PSD îi cere ministrului Energiei să găsească soluții care să oprească creşterea preţurilor la curent şi gaze

Deputatul PSD Mihai Weber i-a solicitat, marţi, ministrului Energiei să vină "urgent" cu soluţii care să oprească creşterea preţurilor la energie şi gaze, susţinând că "românii nu pot duce la nesfârşit povara incompetenţei lui Virgil Popescu", care este "total lipsit de idei" referitor la ce măsuri ar trebui luate pentru a compensa aceste majorări.

Aug 23, 2022 - 19:25
Urmărește-ne peGoogle news
PSD îi cere ministrului Energiei să găsească soluții care să oprească creşterea preţurilor la curent şi gaze
Foto: Guvernul României

"PSD a propus încă de anul trecut soluţia reglementării preţului pentru o perioadă determinată de timp, dar PNL s-a opus, alegând varianta subvenţionării în condiţiile unui deficit bugetar în creştere. După pierderea unui an în care datoria publică a crescut pentru a susţine această compensare aleasă de ministrul Energiei, ajungem la concluzia că propunerea PSD este singura în măsură să stopeze preţurile care deja nu mai au nicio justificare economică. (...) Ţinând cont de faptul că se apropie sezonul rece în care va creşte consumul şi, prin urmare, vor creşte costurile atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici îi cer imperativ domnului ministru al Energiei să se trezească şi să vină urgent cu soluţii care să oprească şi să descurajeze creşterea nejustificată a preţurilor la energie şi gaze", a scris, pe Facebook, Mihai Weber, care este preşedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe.

El a arătat că majoritatea ţărilor din Europa au luat "zeci" de măsuri pentru a proteja populaţia şi economia, în timp ce în România nu s-a avut în vedere decât soluţia "cea mai păguboasă" pentru stat - compensarea unor preţuri "deja scăpate de sub control".

"Soluţia reglementării preţului la energie a fost adoptată şi de alte ţări şi, mai mult, au fost alese şi alte măsuri alternative care să calmeze haosul impus de anumiţi jucători de pe piaţă. De la asigurarea gratuităţii transportului pentru navetişti, subvenţionarea gospodăriilor ale căror costuri la utilităţi erau mai mari de 30% din venit, până la suspendarea taxei de transport pentru energie sau acordarea unor vouchere pentru gospodăriile vulnerabile, iată doar câteva dintre soluţiile găsite în alte ţări cu un nivel de trai mult superior decât cel din România", a menţionat deputatul PSD.

Potrivit acestuia, ministrul Energiei "poate alege dintre soluţiile propuse de PSD sau soluţiile adoptate de alte ţări din Uniunea Europeană, însă trebuie să o facă urgent, fiindcă românii nu pot duce la nesfârşit povara incompetenţei sale".