Doi membri ai Guvernului din partea UDMR au adresat mesaje cu ocazia celebrării Zilei Ungariei - Cum au reacționat de 1 Decembrie

În schimb, în urmă cu opt luni, liderii UDMR au evitat vreo referire la Ziua națională a României.

Aug 21, 2022 - 12:09
Urmărește-ne peGoogle news
Doi membri ai Guvernului din partea UDMR au adresat mesaje cu ocazia celebrării Zilei Ungariei - Cum au reacționat de 1 Decembrie
Foto: Tanczos Barna/ Facebook

O parte a liderilor UDMR din Guvernul Ciucă au adresat mesaje cu ocazia Zilei Ungariei, un gest de curtoazie diplomatică, mai ales că fac parte din comunitatea maghiară. Însă liderii care au adresat aceste mesaje pe rețelele sociale, sunt tot cei care i-au luat apărarea lui Viktor Orban pentru declarațiile rasiste făcute la Băile Tușnad și au ignorat total ziua de 1 Decembrie, adică Ziua națională a României când, dat fiind poziția lor publică, de demnitari ai statului român, chiar în Executiv, puteau adresa câteva cuvinte.

Mesajele vicepremierului Kelemen Hunor și ale ministrului Mediului, Tanczos Barna, sunt asemănătoare în ceea ce privește Ziua Ungariei, fiind amintită figura importantă a regelui Sfântul Ștefan, cel care a și creștinat Ungaria.

Dar atitudinea a fost diferită, prin comparație cu 1 Decembrie. De exemplu, Kelemen Hunor, pe 28 noiembrie a avut mesaj pentru a ura un „Adevent fericit!”. Pe 29 a distribuit un interviu pentru Kronika. Apoi pe 2 decembrie a revenit cu un mesaj pentru cultele religioase. Nimic de Ziua României, pe care fără a o celebra, putea să o amintească.

La rândul său, Tanczos Barna anunța pe 30 noiembrie participarea sa la o o emisiune, apoi pe 2 decembrie scria despre Programul Natura 2000. De altfel, tot pe 2 decembrie venea cu precizări despre vizita sa în Ungaria, care se încheia, după un ultim eveniment, întâlnirea cu șeful diplomației de la Budapesta.

Cseke Attila, ministru al Dezvoltării din partea UDMR, nu a avut un mesaj de Ziua Ungariei pe rețelele sociale. La fel cum nu a avut nici de Ziua națională a României, 1 decembrie. Anul trecut, pe Facebook, Cseke a avut un mesaj pe 25 noiembrie, după depunerea jurământului, apoi pe 6 decembrie, despre activitatea la Ministerul Dezvoltării.

UDMR nu se delimitează de declaraţiile rasiste ale lui Viktor Orban, făcute la Băile Tuşnad, deşi a trecut o lună de la eveniment, Tanczos Barna, ministru al Mediului şi lider al Uniunii, fiind de părere că organizaţia sa a dat toate explicaţiile necesare şi nu mai are ce să comenteze pe subiect.

Pus să spună, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, dacă se delimitează de afirmaţiile premierului maghiar, ministrul Mediului a avut o atitudine pasiv-agresivă: „Punctul meu personal vi l-am spus acum câteva zile. Rămân la acelaşi punct de vedere. Punctul de vedere al UDMR a fost exprimat de domnul preşedinte Kelemen”. Însă Tanczos a avut drept punct de vedere un „nu comentez”, în timp ce preşedintele UDMR a precizat că participanţii şi toţi ceilalţi n-au înţeles, de fapt, discursul lui Viktor Orban.

Premierul Nicolae Ciucă susține că liderul UDMR, Kelemen Hunor, a dat explicaţii în şedinţa coaliţiei despre discursul susţinut de Viktor Orban în România, iar în urma acestora s-a ajuns la concluzia că se poate menţine stabilitatea politică şi funcţionarea coaliţiei.

Premierul a susţinut că aspectele prezentate de preşedintele UDMR ţin de faptul că el personal nu a participat la evenimentul discutat, dar şi despre faptul că nu poate fi făcut responsabil de declaraţiile altei persoane.

Al treilea punct - a fost vorba despre comentarii de nuanţă pe care le va explica personal (...) A reieşit foarte clar că nici dumnealui, nici UDMR nu se îndepărtează de la valorile şi principiile democratice euroatlantice.”, a afirmat liderul PNL.

Întrebat dacă a fost mulţumit de explicaţiile oferite, Nicolae Ciucă a afirmat: „Explicaţia ne permite să menţinem stabilitatea politică şi funcţionarea coaliţiei”.

Sursa: Adevărul.ro