Ministrul Finanțelor: Există riscuri de recesiune în România, nu suntem într-o oază în care suntem feriţi

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, nu a exclus riscul ca țara noastră să se confrunte cu ”riscuri de gen recesionist”.

Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Finanțelor: Există riscuri de recesiune în România, nu suntem într-o oază în care suntem feriţi
Foto: Guvernul României

El a subliniat joi, 18 august, în conferinţa de presă organizată după şedinţa de Guvern în care a fort aprobată prima rectificare bugetară din acest an, că execuția bugetară la 6 luni a arătat că guvernul poate ține deficitul sub control. Despre criticile Consiliului Fiscal, el a spus că sunt pertinente și că trebuie luate în calcul.

Criticile Consiliului Fiscal întotdeauna le-am considerat pertinente şi trebuie luate în calcul, pentru că există totdeauna riscuri în execuţia bugetului general consolidat. Execuţia la 6 luni ne-a arătat că putem să ţinem deficitul sub control. Aţi văzut că avem 1,7% din PIB, o să apară în curând şi execuţia la 7 luni şi o să vedeţi că suntem sub 2% din PIB. Este imperios necesar ca Guvernul şi noi toţi să ţinem cont şi de riscurile asupra cărora Consiliul Fiscal atrage atenţia, inclusiv la nerealizarea unor venituri, dar şi la realizarea unor cheltuieli suplimentare. Scopul pe care ni-l asumăm este să menţinem deficitul la 5,84%. Ideea de bază este aşa: noi avem o serie de pachete de sprijin, măsuri care sunt direcţionate către populaţie şi către economie. Este evident că nu începi o austeritate din perspectiva asta, în sensul de a nu mai finanţa economia şi cetăţenii atâta timp cât ai asumat pachetele de sprijin. Acoperirea acelor pachete de sprijin ne conduce la menţinerea deficitului ca pondere în PIB, pentru că acesta e un angajament cu Comisia Europeană, dar evident că pe parte nominală cifrele se raportează la PIB-ul nominal şi atunci ai o creştere aritmetică a deficitului”, a explicat Adrian Câciu.

Întrebat dacă România se poate confrunta cu riscul unei crize economice, demnitarul a subliniat că actualul guvern acţionează în mod strategic pentru a ţine lucrurile sub control, dar nu a negat faptul că pot apărea ”riscuri de gen recesionist”.

”Situaţia este complicată încă de la preluarea mandatului actualului guvern. Era complicată şi înainte, a devenit mai complicată mai ales din februarie când a apărut şi conflictul din Ucraina. Cred că în fiecare zi acest guvern a acţionat pas cu pas, dar într-un mod strategic de a ţine toate lucrurile sub control. Există riscuri, nu suntem într-o oază în care suntem feriţi de riscurile apariţiei unor elemente de presiune, de exemplu recesioniste. Acestea sunt anticipate pas cu pas, pentru că trebuie să te uiţi cum funcţionează anumiţi indicatori, cum sunt cei proxi, şi vă dau un exemplu la care toată lumea se uită - producţia industrială în scădere. Asta arată că vom avea o dificultate, cel puţin pe trimestrul III - trimestrul IV, şi trebuie să iei nişte măsuri să revigorezi acea zonă, astfel încât pierderile de conjunctură să nu se resimtă în efect orizontal. Deci, riscuri de gen recesionist sunt”, a spus ministrul de resort.

Acesta s-a adresat şi analiştilor economici, cărora le-a transmis ”să fie puţin mai cumpătaţi în aprecieri” şi să nu mai prezinte ”scene apocaliptice”.

Mi-ar plăcea, totuşi, ca şi analiştii economici de la noi să fie puţin mai cumpătaţi în aprecieri, prezentând scene apocaliptice, pentru că nu era cazul să anunţăm o stagnare pe trimestrul II. Da, există presiuni de încetinire economică pe care le avem în vedere. Tocmai de aceea, cel mai important lucru este recuperarea întârzierilor pe zona de investiţii, ce ne poate aduce într-un perimetru de echilibru şi de ţinere sub control a unor situaţii, având în vedere factorul de multiplicare al investiţiilor atât publice, dar şi încurajarea investiţiilor private. Un alt motiv pentru care am suplimentat pe partea aceasta de investiţii private cu un miliard de lei. Interesul nostru este ca economia să funcţioneze”, a menţionat Adrian Câciu.

Consiliul Fiscal apreciază că deficitul bugetar plauzibil de a fi atins, în metodologie cash, s-ar situa la circa 7% din PIB, faţă de 5,84% din PIB în proiecţia bugetară rectificată, acest sold negativ luând în considerare venituri obţinute din suprataxare de peste 12,8 miliarde de lei şi cheltuieli totale către furnizorii de energie de aproximativ 7,4 miliarde de lei.

În Opinia pe marginea proiectului de rectificare bugetară, CF atrage atenţia asupra faptului că, pe partea de venituri bugetare, este probabilă manifestarea unui gol de venituri de aproximativ 9 miliarde de lei comparativ cu ţintele asumate în proiect, reprezentând circa 0,66% din PIB, în timp ce, pe partea de cheltuieli, instituţia a identificat o subdimensionare de 6,2 miliarde lei, adică 0,45% din PIB.

Guvernul a aprobat joi prima rectificare bugetară din acest an, prin care veniturile se majorează cu 30,4 miliarde de lei iar cheltuielile cu 33 miliarde de lei. Deficitul bugetului general consolidat rămâne la 5,8% din PIB.