Mircea Geoană: „NATO rămâne extrem de vigilentă, iar Flancul Estic al Alianței beneficiază de cel mai înalt nivel de apărare din ultimii ani”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a transmis Rusiei, în numele tuturor aliaților, încetarea răzoiului și retragerea trupelor sale din Ucraina.

Aug 17, 2022 - 21:27
Urmărește-ne peGoogle news
Mircea Geoană: „NATO rămâne extrem de vigilentă, iar Flancul Estic al Alianței beneficiază de cel mai înalt nivel de apărare din ultimii ani”
Foto: Mircea Geoană/ Facebook

Mircea Geoană, numărul 2 în NATO, a transmis miercuri, că inspecţia AEIA la centrala nucleară din Zaporojie reprezintă o obligaţie internaţională, la care Federaţia Rusă este parte şi pe care este obligată să o onoreze.

După deja mai mult de 6 luni de război injust, ilegal și irațional împotriva Ucrainei, a folosi un astfel de obiectiv strategic, cum este cazul centralei nucleare din Zaporojie, în alte scopuri decât cele strict reglementate în cadrul național și internațional reprezintă o atitudine iresponsabilă și provocatoare. Inspecția AEIA reprezintă o obligație internațională, la care Federația Rusă este parte și pe care este obligată să o onoreze. Mesajul meu, al Secretarului General NATO și al celorlalți lideri aliați este foarte clar: războiul președintelui Putin împotriva Ucrainei trebuie să înceteze, iar forțele ruse trebuie să se retragă de pe teritoriul acestui stat suveran. NATO rămâne extrem de vigilentă, iar Flancul Estic al Alianței beneficiază de cel mai înalt nivel de apărare din ultimii ani.”, a scris Mircea Geoană pe pagina sa de Facebook.

Experții spun că în aceste momente, cea mai mare îngrijorare este legată de o posibilă scurgere a radiațiilor care ar putea veni ca urmare bombardamentelor din apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a tras un semnal de alarmă cu privire la bombardamentele care au loc la centrala controlată acum de ruși, spunând că situația actuală prezintă un mare risc și ar putea duce la un „dezastru nuclear”. Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc de atacul centralei și de „terorism nuclear”, AIEA cerând „cea mai mare reținere” în acea zonă.

Centrala de la Zaporojie este cea mai mare centrală din Europa și printre cele mai mari 10 din lume; generează jumătate din energia nucleară a Ucrainei. Uzina are o capacitate totală de aproximativ 6.000 de megawați, suficientă pentru aproximativ patru milioane de locuințe.

Aceasta este situată în stepa de sud a Ucrainei de pe râul Nipru, la aproximativ 550 km la sud-est de capitala Ucrainei, Kiev, și la aproximativ 525 km la sud de Cernobîl, locul celui mai grav accident de centrală nucleară din lume, produs în 1986. În prezent, uzina este operată de personalul ucrainean, dar unitățile militare ruse păzesc instalația.

Centrala are șase reactoare răcite cu apă, proiectate în perioada sovietică și care conțin uraniu 235, fiecare având o capacitate netă de 950 de megawați, potrivit AIEA.