Persoanele neasigurate vor putea primi asistenţă medicală în cabinetele medicilor de familie

Ministerul Sănătății vrea să aducă modificări importante actualei legi a sănătății. Una dintre modificările propuse vizează pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor neasigurate.

Aug 16, 2022 - 17:27
Urmărește-ne peGoogle news
Persoanele neasigurate vor putea primi asistenţă medicală în cabinetele medicilor de familie
Foto: Unsplash/ imagine cu caracter ilustrativ

Persoanele neasigurate vor putea beneficia de asistenţa medicală primară în cabinetele medicilor de familie, conform unui proiect de modificare a legii Sănătăţii, pus în dezbatere publică.

Viitoarea ordonanță va modifica pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu fac dovada calităţii de asigurat, prevăzut de Legea nr. 95/2006, şi îl va completa cu servicii medicale în asistența medicală primară acordate de medicii de familie, scrie avocatnet.ro.

Practic, serviciile medicale în asistența medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii vor fi aceleași cu cele cuprinse în pachetul de servicii de bază, cu excepția serviciilor adiționale şi a unora dintre activităţile de suport de care vor beneficia doar persoanele asigurate.

Pentru a putea beneficia de aceste noi servicii medicale în asistența medicală primară, persoanele care nu pot face dovada calității de asigurat vor avea obligația să se înscrie pe lista unui medic de familie. 

Pe de altă parte, persoanele neasigurate, dar care sunt înscrise pe lista unui medic de familie, vor trebui să se reînscrie pe lista aceluiași medic de familie sau a unui alt medic de familie, în mod liber ales.

Nota de fundamentare a ordonanţei arată că „astfel, cel puţin 2 milioane de persoane neasigurate vor fi înregistrate la furnizorii de asistenţă medicală primară (medicii de familie) pentru a beneficia de pachetul minimal de servicii în asistenţa medicală primară”.

În prezent, pachetul minimal de servicii pentru neasiguraţi cuprinde servicii de îngrijire a sănătății, medicamente și materiale sanitare numai în cazul urgențelor medico-chirurgicale și al bolilor cu potențial endemo-epidemic, monitorizarea evoluției sarcinii și a lăuzei, servicii de planificare familială, servicii de prevenție și îngrijiri de asistență medicală comunitară.