La un an de la preluarea puterii în Afganistan, talibanii au stabilit relaţii oficiale cu 16 ţări

Kabulul a fost vizitat de 50 de delegaţii străine de diferite niveluri, a declarat ministrul de externe în guvernul interimar format de talibanul Amir Khan Mottaki.

Urmărește-ne peGoogle news
La un an de la preluarea puterii în Afganistan, talibanii au stabilit relaţii oficiale cu 16 ţări
Foto: Captură Video Twitter

Mişcarea radicală talibană care a preluat puterea în Afganistan a stabilit relaţii oficiale cu cel puţin 16 state şi interacţionează şi cu Statele Unite. Acest lucru a fost anunţat luni de ministrul de externe din guvernul interimar format din talibani, Amir Khan Mottaki.

„Avem relaţii bune cu SUA, avem relaţii oficiale [stabilite] cu mai mult de 16 ţări”, a spus el într-un interviu pentru postul de televiziune din Qatar, Al Jazeera.

Cu care state au stabilit noile autorităţi afgane astfel de relaţii, şeful departamentului de politică externă nu a explicat. El a adăugat că 50 de delegaţii străine de diferite niveluri au vizitat Kabul până acum, membrii acestora s-au întâlnit cu oficiali afgani.

Reprezentanţii noilor autorităţi afgane au participat la un forum diplomatic în oraşul turc Antalya şi la o conferinţă la Taşkent, unde s-au întâlnit cu miniştrii de externe ai multor ţări, a amintit Mottaki.

„Oriunde mergem, acţionăm ca oficiali”, a spus el.

Talibanii au lansat o operaţiune la scară largă pentru a stabili controlul asupra Afganistanului după anunţul de către Statele Unite, în primăvara lui 2021, a deciziei de a-şi retrage forţele armate de acolo.

Pe 15 august, radicalii au intrat în Kabul fără luptă, iar pe 7 septembrie au anunţat componenţa guvernului interimar, a cărui legitimitate nu a fost încă recunoscută de niciun stat.