Nouă alerte cu bombă în Chișinău: Curtea Supremă și aeroportul internațional, vizate de amenințări

Autorităţile din Republica Moldova anunţă că o alertă cu bombă este şi la Aeroportul Internaţional Chişinău, precum şi la alte opt locuri din capitală, potrivit Ziarul de Gardă. Serviciile specializate efectuează verificări.

Aug 15, 2022 - 15:13
Urmărește-ne peGoogle news
Nouă alerte cu bombă în Chișinău: Curtea Supremă și aeroportul internațional, vizate de amenințări
Foto: Chișinău - Unsplash/ imagine cu caracter ilustrativ

Luni dimineaţa, 15 august, în jurul orei 8:40, poliţiştii au fost sesizaţi despre amplasarea unui obiect explozibil în sediul Curţii Supreme de Justiţie (CSJ).

Forţele de ordine au intervenite imediat, iar serviciile specializate verifică clădirea”, anunţă Poliţia R. Moldova.

Ulterior, autorităţile au anunţat că e vorba de nu mai puţin de nouă alerte cu bombă, potrivit Ziarul de Gardă.

Alertele false cu bombă, anunţate în ultimele săptămâni atât în Chişinău cât şi pe întreg teritoriul R. Moldova, ar fi organizate de un grup de persoane care şi-ar dori să creeze nelinişte în societate, menţionau anterior responsabili din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Oamenii legii susţin că nu consideră „deloc întâmplătoare” alertele privind atentatele teroriste cu bombă în perioada în care R. Moldova a primit statutul de ţară candidată la UE şi în contextul actualului „vector de dezvoltare externă”.

În dosarul privind alertele false sunt mai mulţi suspecţi, din ţară şi de peste hotare, iar acţiunile acestora ar fi fost „dirijate de un grup de persoane care au ca obiectiv unele acţiuni de destabilizare şi creare a neliniştii în societate”, potrivit informaţiilor acumulate de grupul de investigaţie.

În scopul descurajării fenomenului de anunţare a minării unor clădiri, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat pe 21 iulie că propune sporirea pedepsei cu închisoarea şi mărirea amenzilor pentru cei care anunţă alerte false cu bombe. Iniţiativa de modificare a Codului penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între doi şi cinci ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50.000 de lei până la 150.000 de lei. Până acum, alerta cu bombă era pedepsită cu închisoarea de până la doi ani.