Preşedintele Klaus Iohannis va participa la evenimentele dedicate Zilei Marinei Române

Evenimentele dedicate Zilei Marinei Române încep la ora 10:00 în Portul Militar. Preşedintele României şi-a anunţat participarea la aceste ceremonii.

Aug 15, 2022 - 09:03
Aug 15, 2022 - 09:07
Urmărește-ne peGoogle news
Preşedintele Klaus Iohannis va participa la evenimentele dedicate Zilei Marinei Române
Foto: Presidency.ro
Manifestările din Portul Militar Constanţa vor debuta luni, 15 august, la ora 10.00, cu ceremonialul de ridicare a pavilionului, geacului şi marelui pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Naţional al României şi tragerea a 21 de salve de tun. După oficierea serviciului religios şi cuvântul de bun venit al şefului Statului Major al Forţelor Navale, vor urma alocuţiunile persoanelor oficiale, vizitarea navei-şcoală „Mircea” şi consemnarea momentului în Cartea de Onoare a velierului.
 
În Portul Tomis, publicul va putea vizita expoziţii de tehnică militară, standuri cu ofertele educaţionale ale instituţiilor militare de învăţământ, ateliere interactive de noduri marinăreşti, face-painting şi foto-corner, iar pasionaţii de nave pot experimenta, gratuit, tensiunea din interiorul bătăliilor navale virtuale, într-un spaţiu special amenajat de echipa World of Warships. Asociaţia Tradiţia Militară va prezenta ţinute militare de epocă, iar Agenţia Loski va prezenta colecţia vestimentară „Cruise” (croazieră - engl.) cu tematică marină, inspirată din uniformele marinarilor.
 
În prima parte a zilei de 15 august, după defilarea aviaţiei, Zeul Neptun îşi va face apariţia, în jurul orei 11.00, însoţit de alaiul său, şi va da startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti, la care vizitatorii vor fi invitaţi să participe. Formaţia de nave militare, ancorate în faţa Comandamentului Flotei, va defila, de la Constanţa până la Midia şi înapoi, pentru a saluta turiştii aflaţi pe litoral. 
 
Seara, publicul este invitat la un mini-concert susţinut de formaţiile muzicale ale Forţelor Navale Române şi Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, care va avea loc pe faleza de la Cazino, în zona grupului statuar „Pescarii”.
 
Ziua se va încheia cu un concert extraordinar, susţinut de Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” şi cu retragerea cu torţe a marinarilor, urmate de un spectacol de artificii, lansate de pe mare.
 
Pentru a marca cea de-a 120-a ediţie a Zilei Marinei Române, Regia Autonomă Monetăria Statului a lansat medalia aniversară „120 de ani de la prima sărbătorire a Zilei Marinei Române/Fregata Mărăşeşti”, în cadrul evenimentului „Ziua Porţilor Deschise”, care a avut loc sâmbătă, 13 august, în Portul Militar Constanţa.