Un ofițer în rezervă din armata germană este judecat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un ofițer în rezervă al armatei germane este judecat pentru că timp de șase ani ar fi servit drept spion al Rusiei, furnizând serviciilor secrete ale Moscovei detalii despre armata germană și date personale ale unor oficiali de rang înalt de la Berlin, relatează BBC, potrivit Digi24.

Aug 12, 2022 - 06:39
Urmărește-ne peGoogle news
Un ofițer în rezervă din armata germană este judecat pentru spionaj în favoarea Rusiei
Foto: Pixabay/ imagine cu caracter ilustrativ

Bărbatul, în vârstă de 65 de ani, identificat doar ca Ralph G., ar fi desfășurat aceste activități între 2014, după ce Rusia a invadat Crimeea, și 2020.

Procurorii au declarat că Ralph G. a împărtășit detalii despre sistemele de armament, capacitățile cibernetice ale armatei germane și despre proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Presa germană a relatat că Ralph G. a fost locotenent-colonel în Bundeswehr. Ca civil, el a lucrat ca director de vânzări pentru o companie internațională de inginerie și a făcut parte din mai multe organizații ale mediului de afaceri.

Suspectul ar fi transmis informații sensibile atât din surse militare, cât și civile către doi angajați ai serviciului de informații al armatei ruse (GRU), care lucrau sub acoperirea de atașați militari la Ambasada Rusiei din Berlin.

Informațiile ar fi fost transmise în cadrul câtorva întâlniri, dar în cele mai multe ocazii acuzatul ar fi folosit telefonul, e-mailul și mesajele pe WhatsApp.

După ce a fost arestat, în 2020, Ralph G. a recunoscut că a furnizat informații unor oameni din Rusia, dar susține că nu știa că aceste contacte ale sale lucrau pentru GRU. De altfel, se crede că germanul nici nu a fost plătit pentru informațiile furnizate, ci a primit în schimb invitații la „evenimente organizate de agențiile guvernamentale rusești”.

Cea mai mare parte a informațiilor au fost extrase din surse publice, dar Ralph G. este acuzat și că a transmis fragmente dintr-un document guvernamental oficial despre relația Germaniei cu Rusia după anexarea Crimeei în 2014. De asemenea, el ar fi transmis informații despre impactul sancțiunilor impuse Rusiei de către Germania.

Procesul său, care loc la Tribunalul Regional Superior din Dusseldorf, a început joi și va dura probabil mai multe luni.

Joi, Ralph G. nu a făcut nicio declarație, dar a spus că va face una la următoarea audiere, programată pentru 1 septembrie.

Dacă va fi găsit vinovat, germanul ar putea fi condamnat la maximum 10 ani de închisoare.