VIDEO: Guvernul României acordă ajutor umanitar de urgență Franței, pentru limitarea extinderii incendiilor de pădure

Guvernul va trimite atât pompieri, dar şi 17 mijloace de intervenţie în Franţa pentru a acorda ajutor umanitar de urgenţă, în condiţiile în care ţara occidentală se confruntă cu o serie de incendii.

Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO: Guvernul României acordă ajutor umanitar de urgență Franței, pentru limitarea extinderii incendiilor de pădure
Foto: Captură Video

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Franţa pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul acestora.

„Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenţă, pentru autorităţile Republicii Franţa. Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, două aeronave aflate în dotarea Bazei PAPA de transport aerian strategic, utilizând resursele de zbor destinate Ministerului Apărării Naţionale din România, vor efectua începând cu data de 11.08.2022 o misiune internaţională de sprijin în Franţa, în scopul limitării extinderii incendiilor de pădure, care au pus stăpânire pe teritoriul acestora. Cele două aeronave, care vor pleca din Bucureşti, respectiv Timişoara vor fi folosite pentru transport logistic ce constă în 17 mijloace de intervenţie şi personal de intervenţie aferent , respectiv 77 pompieri salvatori”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Precizăm faptul că ajutorul se va acorda în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul Republicii Franţa, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă. Dat fiind contextul actual, în care mai multe ţări europene se confruntă cu incendiile de vegetaţie, reamintim faptul că statul român s-a implicat şi în sprijinirea autorităţilor din Grecia cu echipe specializate de intervenţie, la solicitările formulate de guvernul elen, prin intermediul Mecanismului European de Protecţie Civilă. România continuă să-şi onoreze angajamentele internaţionale, rămânând un partener solidar Franţei, aşa cum la rândul său, statul francez a sprijinit şi sprijină în continuare poporul român în numeroase situaţii”, mai arară sursa citată.

Cinci state membre ale Uniunii Europene (UE), inclusiv România, urmează să trimită pompieri să lupte împotriva unor incendii violente în Gironde şi Landes, în sud-vestul Franţei, anunţă joi preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit Adevărul.ro.

Germania, Grecia, Polonia, iar în următoarele ore România şi Austria - partenerii noştri vin în ajutor Franţei împotriva incendiilor. Le mulţumim. Solidaritatea europeană în acţiune!”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter şeful statului francez.