Lituania opreşte tranzitul feroviar spre Kaliningrad pentru anumite mărfuri ruseşti

Căile ferate lituaniene au anunțat miercuri că suspendă tranzitul către Kaliningrad pentru anumite mărfuri ruseşti al căror volum a atins limitele planificate, informează AFP.

Aug 11, 2022 - 06:49
Urmărește-ne peGoogle news
Lituania opreşte tranzitul feroviar spre Kaliningrad pentru anumite mărfuri ruseşti
Foto: Pixabay/ imagine cu caracter ilustrativ

Aflat între Polonia şi Lituania, teritoriul rusesc Kaliningrad este în mare parte aprovizionat cu ajutorul trenurilor din Rusia continentală.

"Mediile unor coduri de produse au fost deja atinse", a declarat transportatorul public feroviar lituanian intervievat de AFP.

Acestea includ produse din fier şi oţel, cherestea, îngrăşăminte şi etilenglicol.

"Atunci când cantitatea de mărfuri specifice transportată atinge mediile anuale fixe, cererile de transport sunt respinse şi transportul acestora nu se efectuează", conform sursei citate.

Tranzitul feroviar spre Kaliningrad a fost reluat în iulie, conform "orientărilor europene", după ce fusese oprit luna precedentă de Vilnius în numele sancţiunilor europene ce vizează importurile de mărfuri ruseşti, impuse în urma invadării Ucrainei de către trupele ruse.

UE a autorizat tranzitul pe calea ferată după săptămâni de tensiuni cu Moscova, care a descris atitudinea Lituaniei drept o blocadă impusă regiunii Kaliningrad, şi a ameninţat că va riposta.

Orientările europene permit totuşi controlarea cantităţilor de mărfuri ce tranzitează prin UE pentru a se asigura că acestea corespund nevoilor exclavei ruse.

Lituania calculează volumele pe baza mediei mărfurilor transportate pe calea ferată în ultimii trei ani.

Sursa: Adevărul.ro