Nicolae Ciucă, despre ancheta din Dosarul 10 August: Actuala coaliție de guvernare garantează dreptul la liberă exprimare, niciodată nu vom permite ca astfel de proteste să degenereze în violențe

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în debutul ședinței de guvern, că persoanele care se fac vinovate de exces de zel sau de abuz în exercitarea atribuțiilor trebuie să fie trase la răspundere în conformitate cu prevederile legale.

Aug 10, 2022 - 18:07
Urmărește-ne peGoogle news
Nicolae Ciucă, despre ancheta din Dosarul 10 August: Actuala coaliție de guvernare garantează dreptul la liberă exprimare, niciodată nu vom permite ca astfel de proteste să degenereze în violențe
Foto: Guvernul României

”Au trecut 4 ani de la protestul din 10 august în care oamenii nevinovați au căzut victime unor violențe nejustificate. Vreau să dau garanția și să asigur că actuala coaliție de guvernare garantează dreptul la liberă exprimare și că niciodată nu vom permite ca astfel de proteste să degenereze în violențe. Garantez de asemenea de la nivelul Guvernului că vom pune la dispoziția justiției tot ceea ce este necesar astfel încât dosarul de investigare a celor întâmplate să poată fi dus la capăt”, a mai declarat premierul Ciucă.

Comunitatea Declic anunță un protest, miercuri, în Piața Victorie începând cu ora 18:00, la patru ani de la evenimentele din 10 august. Manifestația se va desfășura sub sloganul ”10 august- Nu uităm și nu iertăm”. Declic face un apel la procurorul general și la procurorii militari care anchetează violențele din 10 august 2018 să urgenteze cercetările și să extindă ancheta și către cei care au dat ordin să fie atacați oamenii care protestau pașnic.

În urma violențelor jandarmeriei asupra oamenilor care protestau pașnic în Piața Victoriei, pe 10 august 2018, peste 700 de persoane au depus plângere la parchet pentru că au fost lovite sau gazate.

Marele dosar 10 August privind violențele jandarmilor împotriva protestatarilor pașnici este în cercetare penală la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului general, la 4 ani de la evenimente.

Șeful Serviciului de Medicină Legală din Argeș, despre cele cinci crime: ”Îmi este foarte greu să vorbesc, e dramatic/ Suspectul avea un tratament, era în evidența unui psihiatru celebru din Pitești/ Victimele, surprinse de atac, omorâte cu pietre de diferite mărimi și alte obiecte”

Sunt urmăriți penal șefii de atunci ai Jandarmeriei și câțiva jandarmi bătăuși, nu însă și conducerea politică a MAI și PSD, reprezentată de Carmen Dan și Liviu Dragnea. În schimb, huliganii au fost condamnați definitiv, însă doar 2 din 19 persoane au primit pedepse cu executare, potrivit G4Media.ro.

Sursa: G4Media.ro