PSD vrea să modifice OUG de plafonare şi compensare a facturilor: „Nu putem aloca 3% din PIB speculei, pentru că este o speculă în energie”

PSD vrea să modifice ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a introdus plafonarea şi compensarea facturilor la energie.

Aug 9, 2022 - 20:05
Urmărește-ne peGoogle news
PSD vrea să modifice OUG de plafonare şi compensare a facturilor: „Nu putem aloca 3% din PIB speculei, pentru că este o speculă în energie”
Foto: Unsplash-7Media/ imagine cu caracter ilustrativ

Statul a rămas cu o datorie uriaşă la furnizori, după plafonarea pretului la gaze si energie electrică. Din acest motiv, PSD vrea să modifice OUG de plafonare şi compensare a facturilor.

Tensiunile au apărut după ce Ministerul Energiei a cerut cea mai mare sumă la rectificarea bugetară, respectiv 31,6 miliarde de lei. Banii sunt necesari pentru a compensa pierderile furnizorilor după plafonarea preţului la energie. Ministerul Finanţelor propune o sumă de 15 ori mai mică, mai exact de 2,4 miliarde de lei.

„Nu putem aloca 3% din PIB speculei, pentru ca este o specula in energie. Este exclus asa ceva. Nu putem da 3% din bugetul Educatiei, nu putem aloca bugetul de la Sanatate sau bugetul de la Invatamant”, spune Marcel Ciolacu.

Termenul limită propus de liderii PSD pentru modificarea ordonanţei de urgenţă prin care Guvernul a introdus plafonarea si compensarea facturilor ar fi finalul lunii august, astfel încât noile reguli să intre în vigoare de la 1 septembrie.

„Nu mi-aș dori să ajungem la un conflict în interiorul Coaliției. Repet: pe zona casnica este exclus sa nu se vina cu o reglementare clară. Vom veni cu abordari punctuale pe fiecare domeniu: IMM, industria alimentara. In acest moment avem 0,68 lei/kwh si 0,80 lei – deci nu sunt probleme, suporta bugetul de stat”, a mai spus Marcel Ciolacu.