Christian Ciocan, despre protestul polițiștilor: Întreaga categorie profesională a fost ultragiată şi umilită de cei care trebuiau să salarizeze corespunzător poliţiştii

Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice din Poliţia Română (F.S.D.P.R.), a afirmat, pentru DCNews, că statul român este cel vulnerabilizat prin neaplicarea legii salarizării poliţiştilor şi cere pedepsirea celor care au împiedicat aplicarea legii.

Aug 9, 2022 - 07:11
Urmărește-ne peGoogle news
Christian Ciocan, despre protestul polițiștilor: Întreaga categorie profesională a fost ultragiată şi umilită de cei care trebuiau să salarizeze corespunzător poliţiştii
Foto: Poliția Română/ imagine cu caracter ilustrativ

Sindicaliştii din Poliţie pichetează, marţi, sediul Ministerului Finanţelor din Bucureşti, printre revendicări aflându-se aplicarea Legii-cadru a salarizării, acordarea unor sporuri prevăzute de lege, actualizarea şi recalcularea pensiilor militare de stat.

"Aşa cum am informat în comunicatul FSNPPC de săptămâna trecută, mâine (n.red. marți), 9 august, ora 10:00, declanşăm seria protestelor pe termen nelimitat. Drepturile noastre şi ale întregii familii ocupaţionale bugetare Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, dar şi ale pensionarilor militari (rezervişti din Armată şi Poliţie, care pot fi rechemaţi oricând, la ordin, în activitate, conform Legii nr. 446/2006), sunt în continuare sfidate grosolan de către actualul Guvern", se menţionează în comunicat. 

Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al FSDPR, susţine că, prin neaplicarea legii salarizării pentru poliţişti, statul român a fost vulnerabilizat, astfel că acum cere pedepsirea celor care nu au aplicat legea.

"Sunt împuternicit să aduc la cunoştinţa opiniei publice următoarele. În mod evident, poliţiştii sunt în stradă pentru că cer nişte drepturi care li se cuvin prin lege. Deşi este un paradox şi este umilitor. Pentru că această categorie profesională, vocaţională, cere ajutor comunităţii, deşi sunt tocmai aceia care trebuie să acorde sprijin comunităţii. Iată, suntem în faţa oamenilor atrăgând că salariile nu sunt conforme cu legea.

Mesajul principal este acesta. Dincolo de aplicarea corespunzătoare a legii 153, solicităm tragerea la răspundere penală, civilă, administrativă, materială, disciplinară, a tuturor celor care, de-a lungul acestor ani, nu au aplicat corespunzător legea salarizării vizavi de poliţie. Poliţia nu este o structură, o organizaţie particulară, nu este o societate comercială, face parte din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională, este un atribut fundamental al statului. Ştim foarte bine că orice acţiune îndreptată împotriva unui poliţist aflat în exercitarea autorităţii publice constituie infracţiune de ultraj. Ori în astfel de situaţii, întreaga categorie profesională a fost ultragiată şi umilită tocmai pentru că cei care trebuiau să aplice prevederile legale, neavând nimic altceva decât să salarizeze corespunzător poliţiştii, au încălcat legea.

De aici, mergem mai departe şi înţelegem consecinţele care decurg din faptul că o lege a fost încălcată. Dacă poliţiştii nu şi-au primit drepturile salariale şi, în atare condiţii, fiecare a fost influenţat în viaţa sa personală, socială şi chiar profesională, Poliţia, ca şi organizaţie, a fost vulnerabilizată. Şi fiind o instituţie fundamentală a statului de drept, însuşi statul a fost vulnerabilizat. Ca atare, cerem pedepsirea imediată, în condiţiile legii, a tuturor celor care au încălcat actele normative. Ne uităm la unguri, la bulgari, vedem ce soluţii au găsit, iar noi ne plângem de deficit uriaş. Spunem de ani de zile că vom ajunge la un crah, dar cei care au provocat acest crah sunt tocmai cei care nu au respectat legea şi nu au salarizat corespunzător poliţiştii", a declarat cms. Christian Ciocan pentru DCNews.ro.

"Au declanşat un egregor (n.red. cei care nu au aplicat legea), o conştiinţă colectivă, care depinde de numărul persoanelor. În momentul în care noi, ca profesie, gândim că nu suntem plătiţi, ajungem în acest stadiu, de egregor. Au stârnit o conştiinţă comună a poliţiştilor.Cei care seamănă vânt, vor culege furtună. Au reuşit un lucru, o unitate a gândurilor, un egregor, dar în sens pozitiv. Poliţia este chemată, prin asta, să restabilească legea", a concluzionat Christian Ciocan.

Sursa: DCNews.ro