Guvernul ar putea tăia ajutorul de 50 de bani pe litru pentru carburanți

Decizia ar urma să fie luată în coaliția de guvernare, cât mai curând.

Aug 6, 2022 - 15:03
Aug 6, 2022 - 18:05
Urmărește-ne peGoogle news
Guvernul ar putea tăia ajutorul de 50 de bani pe litru pentru carburanți
Foto: Unsplash/ imagine cu caracter ilustrativ

UPDATE:

„Ca şi în cazul altor măsuri implementate de Guvern pentru protejarea cetăţenilor şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, compensarea la pompă cu 50 de bani a preţurilor la carburanţi va continua pe întreaga perioadă anunţată, urmând ca la finalul analizei să fie luate noi decizii”, a afirmat Dan Cărbunaru.
 
Pe 30 iunie, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care prevede că operatorii de benzinării care vor acorda de la 1 iulie o reducere de 0,5 lei/litru de carburant vor beneficia de o compensare de 0,25 de lei/litru de la bugetul de stat. Măsura e în vigoare pe o perioadă de trei luni. 
 
Pe 5 iulie, vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că efortul bugetar pe care România îl face pentru compensarea cu 50 de bani a preţurilor la carburant este de până la un miliard de lei în decurs de trei luni, în funcţie de consum.
 
„Probabil că vom reveni asupra acestei chestiuni după trei luni de zile, nu ştiu exact dacă vom suporta mai mult din buget sau nu. (...) Cu toţii am vrut mai mult", a adăugat Kelemen Hunor, în context.

Știre inițială:

Guvernul ar putea tăia ajutorul de 50 de bani de la pompă. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la Antena 3.

Vom vedea ce se va întâmpla. Atunci suntem abia la începutul lunii august, vom vedea cum evoluează piața. Am văzut că sunt perioade în care prețul carburantului scade. Există și un apel pe care premierul l-a făcut către instituțiile statului să verifice elementele de cost și ce se întâmplă într-adevăr la benzinării. Și este o preocupare, am văzut, la nivel global. Și secretarul general ONU, zilele trecute, a făcut un apel în acest sens către cei care comercializează carburant. Deci, trebuie să înțelegem că e o perioadă extrem de delicată”, a declarat Dan Cărbunaru.

Nu știm la acest moment când și cum se va termina războiul din Ucraina și, ca atare, aceste forme de instabilitate ne afectează, noi fiind, până la urmă, și la granița cu Ucraina, ca acest guvern să-și mențină în primul rând angajamentele pe care și le-am asumat”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Prețurile practicate de stațiile de carburanți din București și din țară pot fi verificate online de șoferi pe Monitorul Preţurilor.