Ministrul Sănătății despre infecțiile nosocomiale din spitale: Reprezintă o realitate, iar personalul medical trebuie educat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat să infecţiile nosocomiale reprezintă o realitate şi că într-un an pot apărea aproximativ 200.000 de astfel de îmbolnăviri. Rafila a arătat că nu toate aceste infecţii din spitale pun viaţa în pericol, ci unele sunt banale.

Aug 5, 2022 - 22:56
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Sănătății despre infecțiile nosocomiale din spitale: Reprezintă o realitate, iar personalul medical trebuie educat
Foto: Guvernul României

Alexandru Rafila a vorbit vineri seară, la Digi24, despre infecţiile din spitale, despre care a spus că sunt o realitate.

"Este o realitate. Sunt elemente obiective. Studiul de prevalenţă de moment arăta 2 la sută şi corecţia 6 la sută. Deci e clar că discutăm de mult mai multe infecţii şi numărul total al infecţiilor din România, raportat la numărul de spitalizări, probabil că e undeva în jur de 200.000 la un număr de internări de 4 milioane, pentru că noi avem cam 4 milioane de internări pe an, înainte de pandemie, la o proporţie de 5 la sută, înseamnă circa 200.000 de cazuri. Peste noapte nu se pot schimba lucrurile. Un astfel de laborator ca cel de Microbiologie de la Institutul Matei Balş este necesar în toate spitalele din România. Un laborator sau un compartiment de microbiologie. El lipseşte de multe ori. El trebuie să fie funcţional 24 de ore din 24”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a explicat că are mai multă încredere într-un spital care raportează 5 la sută infecţii.

"Trebuie să educăm personalul medical, pe de-o parte, dar şi mass-media şi cetăţenii, să înţeleagă că o infecţie nosocomială este un lucru care poate să apară, e vorba de bacterii, până la urmă, care trăiesc şi ele în acelaşi habitat ca şi noi şi sunt mai abile decât noi pentru că au experienţă mult mai mare decât omul în a supravieţui. Supravieţuiesc de mai mult de un miliard de ani şi e clar că mecanismele lor de supravieţuire trebuie combătute prin metode care să prevină infecţiile. Dar nu putem să le combatem pe toate. Dacă facem campanii de presă, de incriminare a infecţiilor asociate asistenţei medicale, pentru că ăsta este termenul, oamenii, în mod instinctiv, se vor feri să le raporteze. Eu aş avea mai mare încredere şi m-aş interna într-un spital care raportează 5 la sută infecţii asociate asistenţei medicale, decât într-un spital care raportează 0,2 la sută. Pentru că 0,2 este adevărat, 5 la sută este apropiat sau este chiar realitatea”, a precizat Rafila.

Alexandru Rafila a arătat, de asemenea, că unele infecţii asociate asistenţei medicale sunt banale.

"Nu vă gândiţi că toate infecţiile asociate asistenţei medicale sunt infecţii care pun viaţa în pericol, nu. Sunt multe infecţii banale. De exemplu, după o intervenţie operatorie, infecţia de plagă sau o infecţie urinară. Astea sunt majoritatea infecţiilor întâlnite în spitale. Pe noi ne interesează să nu apară infecţii cu germeni multirezistenţi, deci să ţinem fenomenul ăsta sub control în spitale şi mai ales infecţii invazive care pot să pună în pericol viaţa pacientului”, a mai subliniat Alexandru Rafila.