Președintele INS: Persoanele care nu au fost recenzate nu vor fi amendate, pentru că nu au oferit informaţii

Românii care nu s-au recenzat nu vor mai fi amendaţi până la urmă, cu toate că autorităţile au amenințat cu sancţiuni de 3.000 de lei.

Urmărește-ne peGoogle news
Președintele INS: Persoanele care nu au fost recenzate nu vor fi amendate, pentru că nu au oferit informaţii
Foto: Unsplash/ imagine cu caracter ilustrativ

Potrivit datelor recensământului care s-a încheiat la finalul lunii iulie, aproximativ 19 milioane este populația aflată pe teritoriul României, a anunțat președintele Institutului Național de Statistică.

Populația stabilă a țării era de 20,12 milioane la recensământul din 2011, cu un milion mai mult decât în prezent.

Unii români au refuzat sau nu au ştiut să completeze formularele de recenzare.

Autorităţile anunțaseră că cei care nu-şi vor da datele vor fi amendaţi cu până la 3.000 de lei, dar şeful Institutului Naţional de Statistică spune că nu va exista nicio amendă. Pentru cei care nu au participat la procesul de recenzare se vor lua date din sistem, de la precedentul recensământ.

"Cei care nu au fost recenzaţi nu vor fi amendaţi, întrucât nu au oferit informaţiile din motive obiective sau subiective. În perioada următoare, colegii mei din INS vor valida cifrele din teritoriu şi vor completa baza de recensământ folosind sursele administrative.

Ei vor fi practic recenzaţi automat pe baza datelor existente în diverse surse administrative. Ei pot fi aduşi în baza de recensământ numai în măsura în care există informaţii că au fost pe teritoriul României în ultimele 12 luni", a declarat pentru Observator Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică.