Ministrul Muncii, răspuns la criticile privind supraimpozitarea contractelor part-time: Se transformă în contracte cu normă întreagă

Ministerul Muncii îl contrazice pe Florin Cîțu care a afirmat că peste 100.000 de persoane au rămas fără un loc de muncă, după ce a fost reintrodusă supraimpozitarea contractelor part-time, într-un comunicat de presă în care subliniază că, odată cu intrarea în vigoare de la 1 august a acestei măsuri, a crescut numărul de contracte cu normă întreagă, potrivit Libertatea.ro.

Aug 4, 2022 - 22:06
Aug 4, 2022 - 22:09
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Muncii, răspuns la criticile privind supraimpozitarea contractelor part-time: Se transformă în contracte cu normă întreagă
Foto: Facebook

Mai exact, instituția transmite că pe 31 iulie existau 5.593.563 contracte de muncă care aveau normă întreagă, iar în data de 4 august sunt înregistrate 5.621.537 contracte de muncă cu normă întreagă.

Potrivit datelor transmise de minister este un plus de 27.974 de contrate.

Potrivit acelorași date prezentate de Ministerul Muncii, pe 31 august erau în vigoare 1.030.170 de contracte part-time, iar pe 4 august numărul lor a scăzut la 985.655, o diferență de 44.515, mai puțin decât cele 100.000 anunțate de Cîțu, dar mai multe decât creșterea raportată pentru normă întreagă.

„Scăderea numărului de contracte de muncă care au timp parţial de lucru este explicabilă prin faptul că acestea se transformă în contracte de muncă ce au normă întreagă. Şi în luna iulie, adică după anunţul public, se observă o migrare a contractelor de muncă cu normă parţială către normă întreagă”, a mai transmis ministerul.  

Oficialii argumentează că decizia implementată de la 1 august a fost luată întocmai pentru că au observat că „numărul de contracte de muncă ce au normă parţială a urcat foarte mult şi s-a ajuns la peste 1,1 milioane de astfel de contracte, un procent foarte mare raportat la numărul total de contracte de muncă din România”.

„O astfel de măsură a mai fost luată de Guvernul României acum câţiva ani, iar rezultatele s-au dovedit, atunci, a fi benefice, adică măsura a dus la transformarea a 300.000 de contracte de muncă ce aveau normă parţială în contracte de muncă care aveau normă întreagă”, a mai transmis Ministerul Muncii. 

Fostul premier Florin Cîțu a cerut joi anularea supraimpozitării pentru că măsură a dus la dus la „100.000 de persoane fără loc de muncă”.

„Peste 100.000 de persoane au rămas fără un loc de muncă după ce a fost reintrodusă supraimpozitarea contractelor part-time. Efect previzibil despre care am avertizat. Acesta este şi motivul pentru care alături de colegii liberali am eliminat în 2020 supraimpozitarea contractelor part-time introdusă de guvernele PSD”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.

Munca part-time este supraimpozitată de la 1 august. Astfel, pentru un contract de muncă de acest tip, angajatorul va trebui să achite taxe la nivelul salariului minim. În acest context, există temeri că ar putea crește munca la negru, iar firmele mici s-ar putea închide.