Un șofer sancționat pentru că trecuse pe culoarea roșie a semaforului a scăpat de amendă în instanță

Un bărbat din Galaţi a fost exonerat de plata amenzii contravenţionale după ce a contestat procesul verbal în justiţie şi a demonstrat că a plecat de la semafor pe culoarea verde a semaforului, dar din cauza unui blocaj rutier a rămas cu o parte a maşinii pe o trecere de pietoni după ce s-a făcut roşu.

Aug 4, 2022 - 06:50
Urmărește-ne peGoogle news
Un șofer sancționat pentru că trecuse pe culoarea roșie a semaforului a scăpat de amendă în instanță
Foto: Pixabay/ imagine cu caracter ilustrativ

Judecătoria Galaţi a anulat pe 1 august un proces verbal de contravenţie întocmit de agenţii rutieri pe 30.11.2021, prin care un şofer era amendat cu 580 de lei şi i se suspenda permisul de conducere pentru 30 de zile.  Decizia instanţei nu este definitivă.

Conducătorul auto a explicat instanţei că în timp ce se deplasa pe strada Brăilei din Galaţi, dinspre strada Oţelarilor, spre strada Stadionului, după ce a trecut de semaforul situat puţin înaintea Spitalului Judeţean de Urgenţă, a fost oprit de un autoturism al Poliţiei, fiindu-i întocmit proces verbal de contravenţie, motivat de faptul că ar fi trecut pe culoarea roşu a semaforului.

Bărbatul spune că lucrurile au stat cu totul altfel, în sensul că a trecut pe culoarea verde a semaforului, dar din cauză că zona era foarte aglomerată, fiind şi sărbătorile oraşului, autoturismele din faţă nu au mai putut să înainteze.

Prin urmare, circulaţia rutieră s-a blocat temporar, iar şoferul nu a putut înainta decât pe o scurtă distanţă după locul unde era amplasat semaforul, fiind surprins de culoarea roşie cu o parte a maşinii pe o trecere de pietoni din apropiere.

Proba depusă la dosar care a clarificat lucrurile a fost o înregistrare video a Poliţiei. După vizionarea acesteia, instanţa a stabilit că şoferul a pătruns cu maşina pe trecerea de pietoni la momentul când semnalul luminos al semaforului era de culoare verde şi nu putea prevedea faptul că va fi blocat în trafic exact pe trecerea de pietoni.

Astfel, de la momentul oprii pe trecerea de pietoni, când petentul avea dreptul de a se deplasa înainte, până la momentul schimbării culorii semaforului a trecut o perioadă de timp semnificativă de timp, faptul blocării traficului pe banda de circulaţie a petentului neputând a-i fi imputată”, spune judecătorul care a instrumentat cazul.

De asemenea, instanţa a mai constatat că, după oprirea maşinii, şoferul, pe de o parte nu mai avea vizibilitate asupra semaforului, iar, pe de altă parte, staţionarea sa în acel loc nu conducea decât la blocarea traficului în continuare, eventualii pietoni trebuind să ocolească autoturismul pentru a parcurge marcajul pietonal. 

În opinia instanţei, în cauză se poate reţine şi o cauză care înlătură caracterul contravenţional al faptei, respectiv cazul fortuit. Astfel, cazul fortuit înlătură caracterul contravenţional al faptei atunci când rezultatul acesteia este consecinţa unei împrejurări care nu putea fi prevăzută. Împrejurarea care a intervenit este un fapt exterior, de neprevăzut şi imposibil de împiedicat. În speţă, acest fapt exterior este blocarea sensului traficului pe banda de circulaţie a petentului, astfel încât acesta a oprit într-o poziţie ce îi bloca vizibilitatea la semafor, coroborat cu faptul că, atunci când s-a pus în mişcare, pe banda a doua de deplasare circulau încă autoturisme”, este concluzia judecătorului.

Sursa: Adevărul.ro