Românii, chemați la proteste, de sindicaliștii din Poliție - Revendicările angajaților din MAI

Polițiștii au decis să iasă în stradă, sătui de promisiunile neonorate ale politicienilor și de sărăcia în care au fost aruncați. La proteste, alături de angajații MAI, sunt chemați toți românii care sunt nemulțumiți de pensii, de salarii și de politica actualului Guvern. Primele acțiuni de protest se vor desfășura, timp de trei zile, în fața Ministerului de Finanțe, începând din 9 august.

Aug 3, 2022 - 22:18
Urmărește-ne peGoogle news
Românii, chemați la proteste, de sindicaliștii din Poliție - Revendicările angajaților din MAI
Foto: SNPPC/ imagine cu caracter ilustrativ

Sindicaliștii din Poliție au decis să iasă în stradă, în număr mare, pentru a-și exprima nemulțumirea față de atitudinea batjocoritoare a Guvernului față de această categorie profesională. Alături de polițiști sunt chemați la proteste toți românii nemulțumiți de nivelul pensiilor și al salariilor, notează Național.ro.

”Așteptăm și noi, cu mare interes, să vedem câți dintre polițiști sunt nemulțumiți. Dar pot veni la protestele noastre și pensionari, și oameni din toate domeniile de activitate, care sunt nemulțumiți de politica salarială și de pensii a actualului Guvern. Tot ceea ce înseamnă angajat căruia nu i s-a aplicat legislația de salarizare, toți cei care sunt nemulțumiți de salariul minim și de salarii, în general, în România, sunt invitați, alături de noi, la Ministerul de Finanțe, care are cheia bugetului de stat. În afară de promisiuni, nu am văzut nimic din partea Executivului. Iar noi, pe zi ce trece, constatăm că avem buzunarele din ce în ce mai găurite și mai ciuruite, iar din măsurile pe care le vedem că le ia Guvernul, până în primăvară ne ciuruiesc de tot. Nu ne-a omorât Covid-ul, dar o să ne omoare facturile și foametea”, a declarat, pentru Național.ro, Marian Ionescu, vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Acesta le reproșează guvernanților că se plâng, în plină secetă, că nu avem sisteme de irigații, în condițiile în care banii au fost cheltuiți pe zeci de milioane de doze de vaccin Covid, pe care acum le aruncă.

”Pe la începutul anului 1989 începuse să se vorbească despre cantine sociale, iar acum constatăm că actualul Guvern vrea să ne întoarcă în comunism și să ne ofere câte o supă caldă, o mâncare. O să se ajungă să rămânem și fără case, pentru că oamenii nu vor mai avea bani să plătească facturile și ratele. Cam așa se prefigurează primăvara lui 2023, scapă cine poate”, a mai precizat, pentru sursa citată, vicepreședintele SNPPC, Marius Ionescu.

Sindicaliștii de la SNPPC susțin că vor declanșa protestele din cauza faptului că MAI, Parlamentul și coaliția de guvernare le sfidează, în continuare, drepturile economice, sociale și profesionale.

Am încercat diverse forme de negociere: le-am transmis, tuturor, revendicări scrise, am avut întâlniri directe și ședințe de dialog social cu prim-ministrul Guvernului României, cu toate partidele din coaliție, cu președinții camerelor parlamentare și cu parlamentari din comisii de specialitate, cu miniștrii MAI și ai altor ministere decizionale, dar revendicările noastre legitime și soluțiile acestora au fost pasate, permanent, de la unii, la alții”, se arată într-un comunicat al SNPPC. Sindicatul avertizează că, dacă nu va avea un răspuns pozitiv din partea Guvernului, va extinde manifestările, în mod legal, la nivel național, recurgând la acțiuni de protest inedite, arătând că polițiștilor le-a ajuns cuțitul la os.

Principalele revendicări ale sindicaliștilor din MAI privesc aplicarea Legii-cadru a salarizării nr.153/2017 – Anexele VI și VIII (referitoare la militari, polițiști și personal contractual), anexe care privesc in integrum familia ocupațională bugetară Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională. ”În fapt, legea a fost <<șuntată>> în ultimii ani, prin ordonanțe de urgență ale Guvernului. Acordarea unor sporuri prevăzute de lege au fost lăsate în aria de aplicare subiectivă a ordonatorilor de credite, de exemplu, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică, având drept scop eficientizarea Poliției judiciare, este aplicat discreționar în MAI, la nivel minimal, deși Legea-cadru nr. 153/2017 îi dă dreptul ministrului să ridice cuantumul acestuia la 25%”, se mai precizează în comunicatul SNPPC, potrivit sursei citate.

Sursa: Național.ro