Noul Cod Fiscal: Peste 100.000 de contracte de muncă part-time, desființate în câteva zile, în România

Peste 100.000 de contracte part-time au fost desființate în ultima săptămână, asta după ce noi taxe au intrat în vigoare de luni, 1 august.

Urmărește-ne peGoogle news
Noul Cod Fiscal: Peste 100.000 de contracte de muncă part-time, desființate în câteva zile, în România
Foto: Pixabay/ imagine cu caracter ilustrativ

Mai exact, este vorba despre 108.000 de contracte part-time, potrivit datelor obținute de Euronews de la Inspecția Muncii, adică aproape 15% din numărul total al contractelor de acest fel înregistrate în România.

Începând de luni, 1 august, a intrat în vigoare suprataxarea contraxtelor part-time, astfel că firmele, în special cele mici, nu își mai permit să plătească noile sume percepute, cu atât mai mult dacă au mai mulți angajați ce lucrează sub această formă.

Patronul unei firme de curățenie din București a declarat pentru sursa citată că avea angajate 27 de femei de serviciu, care munceau patru ore pe zi, astfel că a fost nevoit să dea afară 15 dintre ele.

”Le va fi foarte greu să își găsească un loc de muncă, adică aveau copii la grădiniță, la școală, adică le va fi foarte greu să își găsească un program de opt ore. Un calcul simplu: dacă mai bine de 10 persoane care au avut o normă de lucru de patru ore, lucrând de la 6 la 10, au fost date afară, cel puțin în societatea mea, statul român a pierdut 1.000 de euro”, a spus patronul.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune că această măsură va limita munca la negru, pentru că acele persoane care sunt plătite cu două ore oficial nu trăiesc din suma respectivă.

Sursa: Ziare.com