Piloții români au început pregătirea în SUA, pentru zborurile cu noile elicoptere Black Hawk

Piloții Ministerului de Interne au început pregătirea, în SUA, pentru a zbura cu noile elicoptere Black Hawk. Ofițerii au mers în Florida, pentru cursuri teoretice și pentru simulator.

Aug 2, 2022 - 21:48
Urmărește-ne peGoogle news
Piloții români au început pregătirea în SUA, pentru zborurile cu noile elicoptere Black Hawk
Foto: Pixabay/ imagine cu caracter ilustrativ

Anul viitor, Inspectoratul General de Aviație va primi 6 elicoptere Black Hawk, aflate în prezent în fabricație în uzina din Polonia. Ministerul de Interne a plătit pentru acestea 140 de milioane de euro, cea mai mare parte fiind fonduri europene nerambursabile.

Jumătate dintre primii piloți ai MAI care vor zbura cu S-70 Black Hawk au fost deja o lună în SUA, pentru pregătirea de la simulator. Sunt oameni cu experiență, care au între 1000 și 6000 de ore de zbor pe alte tipuri de elicoptere. 6 dintre ei vor deveni instructori. Comandorul Ciornei a fost deja la simulatorul din Florida:

După simulator va urma o perioadă de pregătire teoretică și practică în zbor, la sediul fabricantului, în Polonia”, a declarat comandorul Ciornei.

Cele 6 aparate Black Hawk vor înlocui bătrânele Mi-17 și Mi-8. În prezent, niciunul dintre elicopetere sovietice nu mai zboară. Firma care făcea reparațiile capitale era din Rusia. Oricum, cel mai nou aparat Mi avea 29 de ani, iar cel mai vechi, aproape jumătate de secol.

Noile elicoptere Black Hawk vor începe să zboare pentru SMURD, în a două parte a anului viitor. 3 aparate vor fi pregătite pentru operațiuni pe mare și 3 pentru uscat.

Sursa: Știrile TVR