Șapte foști deputați și senatori au obținut în instanță anularea deciziilor prin care le-a fost întreruptă acordarea pensiilor speciale
Șapte foști deputați și senatori din Sibiu au dat în judecată cele două camere ale Parlamentului și au obținut anularea deciziilor prin care le-a fost întreruptă acordarea pensiilor speciale.

Dosarul s-a judecat la Curtea de Apel Alba Iulia, instanță care a pronunțat o hotărâre în 28 iulie 2022. Foștii parlamentari care au dat în judecată Senatul și Camera Deputaților sunt Ion Ariton, Ioan Axente, Mircea Bucur, Nicolae Enescu, Cornel Știrbeț, Ioan Tămâian și Ioan Tătaru.
În dosar a fost administrată ca probă și decizia Curții Constituționale prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a Legii nr. 7/2021, cea prin care au fost anulate pensiile speciale ale parlamentarilor.
Sute de foști parlamentari au deschis încă din 2021 procese prin care au cerut anularea ordinelor emise la începutul lunii martie 2021 de către secretarii Camerei Deputaților și ai Senatului.
Dosarul ex-parlamentarilor din Sibiu este printre primele din țară care a ajuns la o pronunțare în prima instanță. Hotărârea poate fi contestată de reprezentanții celor două camere la Înalta Curte de Casație și Justiție. Având în vedere decizia Curții Constituționale este posibil ca acest demers să nu mai aibă loc, iar decizia instanței din Alba Iulia să rămnă definitivă. În urmă cu circa trei săptămâni, 67 de foşti parlamentari au câştigat la Tribunalul Bucureşti, într-un proces colectiv, recuperarea pensiilor speciale.
”Obligă Parlamentul României – Camera Deputaţilor şi Secretariatul General al Camerei Deputaţilor la repunerea în plată a indemnizaţiilor pentru limită de vârstă, începând cu data de 27.02.2021,către reclamanţii Axente Ioan, Bucur Mircea, Enescu Nicolae,Ştirbeţ Cornel, Tămâian Ioan. Obliga Parlamentul României – Senatul şi Secretariatul General al Senatului la repunerea în plată a indemnizaţiei pentru limită de vârstă, începând cu data de 27.02.2021, la zi, către reclamanţii Ariton Ion şi Tătaru Ioan”, se precizează în minuta Curții de Apel.
Pensiile speciale pentru foştii parlamentari au fost desfiinţate în luna februarie 2021 prin larga majoritate a actualilor deputaţi şi senatori (357 pentru, niciunul împotrivă, iar UDMR nu a votat). Conform unei situaţii de la începutul lui 2021, statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an. Calculate în funcţie de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaţilor variau între 2.131 de lei şi 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei şi 14.930 lei brut. Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activităţii politice.
Sursa: Ziare.com